PLE DEL PARLAMENT
Política 06/04/2016

Puigdemont evita pronunciar-se al Parlament sobre el contingut de la moció rupturista de la CUP

El president assegura que el vot afirmatiu de Junts pel Sí a gran part del text és "respectuós" amb el programa de Govern

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha evitat aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament referir-se al contingut de la moció rupturista de la CUP, que ahir va ser transaccionada amb el grup de Junts pel Sí, que votarà diferent en alguns punts. Puigdemont s'ha limitat a assenyalar que els parlaments han de ser "lliures" per propiciar debats com aquest, i ha indicat que el sentit del vot de la coalició independentista és "respectuosa" amb el programa de Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció que tiraran endavant demà Junts pel Sí i la CUP ha protagonitzat bona part de la sessió de control al president. S'hi han referit Inés Arrimadas, cap de files de Ciutadans, i Miquel Iceta, primer secretari del PSC. "Haurà de mirar als ulls dels catalans i reconèixer que els ha fallat", ha apuntat Arrimadas. Iceta ha recalcat que no es poden saltar les sentències del Tribunal Constitucional (TC), i Puigdemont ha considerat que hi ha d'haver "separació de poders".

En un moment del debat, Arrimadas ha assegurat que Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i PP "sumen més catalans que Junts pel Sí i la CUP", i això ha encès l'hemicicle. Joan Coscubiela, portaveu de la confluència d'esquerres, ha demanat la paraula per demanar que no se'ls utilitzi en aquest sentit, i pràcticament tots els representants dels grups han tornat a intervenir.

Manifest "racista" sobre la llengua

El cap de files de CSQP, Lluís Rabell, ha preguntat a Puigdemont sobre el manifest "racista", segons ell, que defensa "la restitució al català de l'estatus de llengua territorial de Catalunya", que ha aixecat polèmica els últims dies. El president ha evitat posicionar-se sobre el text, i s'ha limitat a recordar que Junts pel Sí ja tenia les seves propostes al programa electoral. "Hi ha el compromís ferm de garantir a tots els parlants d'aquest país els seus drets lingüístics", ha defensat Puigdemont, que ha situat el català com a "llengua feble".

Albiol, pressupostos i llistes d'espera

Xavier García Abiol, cap de files del PP al Parlament, ha preguntat al dirigent de Convergència si la reducció de les llistes d'espera és una "prioritat" per al Govern, i Puigdemont ha respost de forma afirmativa. "Oblidi el procés i dediqui's als problemes reals", ha reivindicat Albiol. El president li ha indicat que en el projecte de pressupostos, que entrarà a finals de maig al Parlament, hi apareixeran mesures que reduiran la llista d'espera per determinades operacions, i li ha demanat que col·labori per fer-los possibles. Si cal, dialogant amb Madrid.

La CUP i els Jocs del Mediterrani

La sessió de control ha arrencat amb una pregunta del diputat Sergi Saladié (CUP) sobre la situació dels Jocs del Mediterrani del 2017, que s'han de celebrar a Tarragona. Saladié ha retret al Govern que posi en marxa una inversió de 12 milions d'euros per construir instal·lacions relacionades amb l'esdeveniment esportiu, i encara més fer-ho en el marc d'una competició esportiva "on no hi poden participar les seleccions catalanes". Puigdemont ha indicat que la inversió és "perfectament assumible", i ha posat de manifest l'efecte "multiplicador" que tenen aquest tipus de competicions per al territori on se celebren.

stats