Política 22/05/2017

El PP català demana que comparegui Puigdemont al ple del Parlament per donar explicacions sobre la llei de transitorietat jurídica

Cs anuncia que la recorrerà al Tribunal Constitucional quan entri en vigor

Ara
3 min
El fins ara coordinador general del Partit Popular català, Xavier García Albiol.

BarcelonaEl PP català ha posat el crit al cel després de conèixer el contingut de la llei de transitorietat jurídica i ha demanat la compareixença de Puigdemont davant del ple del Parlament. El seu líder, Xavier García Albiol, ha denunciat que el comportament del Govern és propi de "règims de països que no tenen res de democràtic, accions pròpies de gent fanàtica i il·luminada instal·lada en el disbarat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars han presentat la sol·licitud de compareixença aquest dilluns al matí perquè creuen que el president de la Generalitat ha de donar explicacions "immediates de com està preparant de manera unilateral i antidemocràtica el trencament amb la resta d'Espanya". De fet, abans d'entrar al comitè executiu del PP a Madrid, Albiol ha dit que la resposta als independentistes "no és la presó, sinó una camisa de força" perquè la llei de transitorietat jurídica posa en evidència "el nivell de bogeria en el que està instal·lada part de la classe política catalana independentista".

Les declaracions d'Albiol s'afegeixen a les del portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que deixi "d'amenaçar" amb el que faran si no es fa el referèndum, que ha tornat a qualificar "d'il·legal".

En aquest sentit, el portaveu de l'executiu espanyol, en un esmorzar informatiu, ha reiterat l'oferta de portar la seva proposta de referèndum a les corts espanyoles i que va verbalitzar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, la setmana passada. "El diàleg és el més democràtic i transparent", ha defensat Méndez de Vigo, que ha justificat que on "millor es dialoga és on hi ha els representants de la sobirania nacional".

Cs la recorrerà quan entri en vigor

El president de Cs, Albert Rivera, ha anunciat que portaran al Tribunal Constitucional la llei de transitorietat jurídica quan entri en vigor i ha demanat al PP i al PSOE que se sumin a aquest recurs. En una entrevista a Telecinco recollida per Europa Press, Rivera ha assegurat que no l'ha sorprès el contingut de la llei "de secessió", que ha reiterat que és "inconstitucional i il·legal" i que "no és democràtica" perquè "roba a tots els espanyols" la sobirania nacional.

De fet, des de Madrid, la portaveu del partit taronja, Inés Arrimadas, ha assegurat que el contingut de la llei de transitorietat jurídica confirma que l'objectiu del sobiranisme sempre ha estat "declarar la independència" sense convocar un referèndum. A la líder de Cs a Catalunya no li estranya aquesta informació perquè creu que el que volen és una "gran excusa" per "treure els catalans d'Espanya i la Unió Europea".

El PSC titlla l'esborrany de "nyap jurídic" i diu que està "fora de la galàxia"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat l'esborrany difós de "nyap jurídic impropi d'una societat desenvolupada". "El paper ho aguanta tot, però la raó no", ha afegit Iceta, que ha replicat els dirigents indpendentistes que diuen que el document publicat està desfasat: "El que està és fora de la realitat, del planeta, de la galàxia, i expressa una deliberada manca de diàleg i d'acord".

Iceta ha dit que els socialistes estan "farts" que els anuncis sobre el Procés es facin "fora de la seu parlamentària" i ha demanat al Govern poder veure i conèixer els detalls del projecte de llei de transitorietat que s'està preparant. "No es pot crear un país a les fosques i amb els pitjors assessoraments jurídics", s'ha queixat, reivindicant "llums i taquígrafs" quan falten només quatre mesos pel referèndum promès.

Els comuns demanen transparència

L'esquerra alternativa, lluny d'entrar a valorar el contingut del text, s'ha limitat a demanar al Govern que faci públics els avenços en el Procés. La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha exigit transparència en els temes "de gran calat pel país", mentre que el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, ha criticat que s'informi de la llei de desconnexió "a través de filtracions" i no al Parlament.

SCC creu que la llei dona "cos jurídic" a un "cop d'estat"

Societat Civil Catalana (SCC) considera que la llei de transitorietat jurídica "dona cos jurídic i legislatiu" al cop d'estat que creuen que intenten tirar endavant els líders independentistes catalans. Per l'entitat unionista, es tracta a un "deliri" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i d'un nacionalisme "etnicista i supremacista".

Per això, el president de l'entitat, Mariano Gomà, ha emplaçat al govern espanyol a impulsar una estratègia "intel·ligent" davant la "pel·lícula", ha dit, secessionista que Puigdemont explicarà aquest dilluns a Madrid. Gomà no s'ha estat de criticar que el president hagi decidit no anar a les corts espanyoles a explicar el seu projecte per fer el referèndum. Creu que el seu objectiu no és "discutir" sinó "imposar", un fet que considera com un "cop d'estat".

stats