Política 28/09/2017

Puigdemont afirma davant la comunitat educativa que la responsabilitat de l'1-O és només del Govern

Representants d'Escoles Obertes entreguen simbòlicament les claus dels centres al president

Gerard Pruna
2 min
Puigdemont afirma que la responsabilitat de l'1-O és només del Govern

BarcelonaEntre crits de "Votarem" i "Obrirem", el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, han rebut aquest dijous al Patí dels Tarongers del Palau de la Generalitat les diferents entitats de la comunitat educativa que ahir, agrupades sota el paraigües d'Escoles Obertes, van fer una crida a les escoles a obrir l'1-O.

En el seu discurs, el president ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als responsables dels col·legis electorals afirmant que, encara que aquestes dies els hagin volgut intimidar, han de saber que la responsabilitat de l'1-O no pot caure sobre ells perquè és de tots els consellers i d'ell mateix. "Hem assumit tots i cadascun dels fets i les decisions, i arribarem fins al final en l'assumpció d'aquestes responsabilitats".

Per això Puigdemont ha convidat els presents a "sentir-se lliures" d'aquestes responsabilitats. Després d'agrair-los la seva implicació a fer possible l'1-O, el president ha assegurat que a cada dificultat el país respondrà amb "dues solucions", i "a cada por, amb tres esperances". "Per més que ens intimidin, per més que vulguin que no obriu col·legis, hi ha una gernació creixent que se suma a la majoria que vol votar", ha apuntat.

El president de la Generalitat també ha fet referència al fet que el relator especial per a la protecció de la llibertat d'expressió i d'opinió de les Nacions Unides, David Kaye, hagi signat un comunicat on reclama a les autoritats espanyoles que s'assegurin que les mesures que es prenguin arran de l'1 d'octubre "no interfereixin amb els drets fonamentals de llibertat d'expressió, de reunió i associació i de participació pública". Segons Puigdemont, "pensi el que pensi l'Estat sobre el referèndum, el que no pot fer és renunciar a defensar els drets fonamentals".

Entrega de claus

De manera simbòlica, abans del discurs de Puigdemont diversos directors dels centres han entregat unes claus al president de la Generalitat que simbolitzaven les dels centres que s'hauran d'obrir diumenge.

La primera a parlar ha sigut la consellera d'Ensenyament, que, visiblement emocionada, ha cridat a fer possible l'1-O actuant "amb responsabilitat" en nom dels "avis, pares, fills i nets".

stats