Política 07/04/2017

Puigdemont es reuneix amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter i diu que el referèndum necessitarà "observadors internacionals"

La trobada s'ha gestat en secret i ha sigut possible gràcies a la col·laboració d'Ambler Moss, del cercle d'ambaixadors del Carter Center i membre del consell consultiu del Diplocat

Albert Solé
2 min
L'expresident dels EUA Jimmy Carter

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter per assistir a la reunió anual del cercle d’ambaixadors del Carter Center, que s'està celebrant aquest dijous i divendres a Atlanta (Geòrgia, Estats Units). La trobada amb el mediador i premi Nobel de la pau forma part de l'estratègia del Govern d'internacionalització del referèndum, i la reunió ha servit per explicar el procés català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat oficial, el Govern diu que no ha viatjat per demanar-li a Carter que la seva fundació faci de mediadora en el conflicte de Catalunya amb Espanya, però en relació amb això Carles Puigdemont ha dit: “Voldrem que hi hagi el màxim nombre d'observadors internacionals que puguin garantir que es compleixen les exigències més rigoroses dels estàndards internacionals”. I ha afegit: “No hem vingut a res més que a respondre’ls les preguntes que ens facin i que ens escoltin, i això és el que costa que passi a Espanya”.

Puigdemont es reuneix amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter pel cas català

El viatge llampec, i secret fins que s'ha fet públic minuts abans de la trobada per evitar la intervenció de la diplomàcia espanyola, s'ha gestat amb la màxima discreció i ha comptat amb els contactes d'Ambler Moss, ambaixador dels Estats Units al Panamà (1978-1982) i vicecònsol dels Estats Units a Barcelona (1964-1966), entre d'altres. Moss forma part del cercle d'ambaixadors del Carter Center, que està celebrant una reunió a Atlanta, i alhora també és membre del consell consultiu del Diplocat, un grup de 38 ambaixadors que ajudaran Catalunya a projectar-se al món.

Just abans de reunir-se amb Carter, Puigdemont havia dit en declaracions a TV3 que el Govern està obert a la mediació internacional. "Nosaltres tenim una taula parada perquè s'hi assegui l'estat espanyol, i si cal que hi hagi la mediació d'altra gent, per nosaltres no serà que no", ha afirmat per obrir-se a la mediació internacional.

El Carter Center

Des del Govern remarquen la importància del viatge perquè el Carter Center és una fundació destacada en la resolució de conflictes internacionals. La seva missió és la mediació, i es guia amb el compromís amb els drets humans i la prevenció de conflictes i el patiment, i es basa en la llibertat, la democràcia i la millora del benestar.

stats