Política 14/02/2016

"Farem realitat el seu somni": allau de reaccions a la pèrdua de Muriel Casals

Consternació a la política catalana després de la mort de l'expresidenta d'Òmnium i fins ara diputada de Junts pel Sí

Ara
6 min

BarcelonaAllau de reaccions a la pèrdua de Muriel Casals aquesta matinada. El món polític i l'activisme social han mostrat el seu suport a la família a través de les xarxes socials, on molts dels missatges de condol s'han canalitzat via l'etiqueta #GràciesMuriel, i s'han acomiadat de la fins ara diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural. L'entorn més íntim, segons ha informat Catalunya Informació, ha demanat que qualsevol mostra de condol es concentri davant del Parlament. A més, en un comunicat, Junts pel Sí ha informat que el funeral serà íntim per a la família i els amics més propers i que més endavant es farà un acte de comiat popular obert a tothom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat el seu suport a la família, amics i a tota la gent del país que l'estimava a través d'aquesta piulada: "Farem realitat el seu somni".

També ha comparegut a les 12 del migdia al Palau de la Generalitat per expressar les seves mostres de condol a tot el país. "Muriel Casals és un referent ètic a seguir. No seríem aquí [en el curs del procés sobiranista] ni hi seríem d'aquesta manera sense el seu esforç", ha expressat asseverant que és una de les veus i personalitats que "més han contribuït a canviar la història recent del país".

La compareixença de Carles Puigdemont

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha expressat la seva tristesa després de la mort de qui va ser la seva companya inseparable des de l'inici del procés. "És una pèrdua irreparable. Estem destrossats", ha dit a Catalunya Ràdio. Per Forcadell, Muriel Casals ha estat "una dona extraordinària, gran patriota, una bona amiga" amb qui han "viscut moments entranyables". Per ella, Casals, a qui ha definit com "el somriure de la revolta", ha estat clau en el creixement de la majoria social independentista: "Era allò que en diem l'independentisme tranquil. Hi posava seny, raonament, tranquil·litat, i això va fer que moltes persones s'hi sumessin". "Era fantàstica. Sempre aprenies amb ella. Molt humil, senzilla, li agradava fer les coses ben fetes", ha conclòs.

L'exdiputada de Junts pel Sí, també ha rebut el suport dels seus companys de files a la xarxa: "La nostra història recent no hauria estat la mateixa sense la teva aportació, Muriel". La coalició de CDC i ERC ha emès un comunicat també en què ha anunciat que es farà un funeral íntim per a la família i amics més propers, i un acte de comiat els propers dies, on tothom hi podrà assistir.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, també ha assegurat a través de les xarxes que el "somni de llibertat" de Casals es farà "realitat".

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha llançat aquest missatge: "El teu somriure ens guiarà. El teu record ens servirà d'esperó".

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat la capacitat conciliadora i la noblesa de Muriel Casals, que "en moments clau dels últims quatre anys va ser decisiva perquè hi haguessin acords i no desacords". "Va desencallar moments molt delicats", ha subratllat Mas, que ha definit la finada Muriel Casals com "una persona molt intel·ligent, i això traspuava en molts moments, important en moments decisius, molt ferma en les conviccions, tenia claríssim cap on havia d'anar, i noble. No li podies atribuir cap de les misèries de la vida política o institucional". Per ell, "el record més important" que cal mantenir de qui era diputada de Junts pel Sí és l'exemple: "El millor homenatge que li podem fer és continuar les petjades que ha deixat, el rumb que va assenyalar, i fer-ho com ella ho hauria fet: amb intel·ligència, fermesa i noblesa". "De tots nosaltres, la millor era la Muriel Casals", ha conclòs.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat el desenllaç de Casals, ja que com a responsable en l'àmbit sanitari ha seguit d'a prop el cas. "Fins divendres ningú s'ho podia esperar. L'estat clínic d'ella és que se'n sortiria, no ens ho podíem imaginar", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Aquest país li deu un gran homenatge, no d'un dia, sinó que ha d'anar més enllà d'un acte públic", ha demanat Comín, que també s'hi ha referit al Twitter.

El conseller de Cultura, Santi Vila, també ha expressat el seu condol per la pèrdua de Casals: "Una dona de conviccions profundes, però encara més, si cap, de concòrdia, diàleg i pau".

El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha considerat que "la història recent del país, sense la Muriel no hauria estat la mateixa". "Una persona clau en aquest moment històric que viu Catalunya. La clau de volta de moltes coses que permet seguir avançant", ha destacat en declaracions de Catalunya Ràdio, en què ha insistit que "el procés no s'entendria ni hauria estat possible sense la Muriel, que hi posava serenor i calidesa, però també rigor".

Hi ha coincidit també a Catalunya Ràdio el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que ha destacat com un autèntic "llegat polític" de Casals l'últim discurs que va fer en la sessió constitutiva de la comissió d'estudi del procés constituent: "Em quedo amb el record de la sessió constitutiva de la comissió d'estudi del procés constituent, que va presidir de manera realment impecable, fent una crida a que totes les forces prenguessin el seu lloc i participessin en el debat sobre el futur del país, un discurs absolutament obert, integrador i democràtic, que marca una pauta i una manera de fer a la qual hauríem de ser capaços d'estar a l'alçada i continuar". Per Rabell, Casals "imposava respecte per la serenor, la calidesa del tracte i la capacitat d'escoltar i entendre que aquest és un país molt divers i plural".

Igualment, el diputat de Junts pel Sí i líder de Súmate, Eduardo Reyes, que ha erigit Muriel Casals en el seu "referent, força i estandard".

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, també a Catalunya Ràdio, ha destacat les "conviccions profundes" i el compromís "ferm" i "lleial al país" de Muriel Casals. "N'ha fet molts, de serveis a aquest país", ha dit.

L'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, també s'ha acomiadat a través de les xarxes socials de Casals. "I la mort no sabrà què fer amb tanta vida...Gràcies Muriel. Bon viatge guerrera".

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha escrit una entrada al seu bloc per acomiadar Muriel Casals, recordant el seu pas pel PSUC i la seva trajectòria política. Coscubiela ha destacat que, malgrat les discrepàncies, va celebrar de manera pública la proposta de fer Casals presidenta de la comissió parlamentària de Procés Constituent. El seu darrer intercanvi d'opinions -explica- va ser precisament en la sessió constitutiva de la comissió d'estudi, en què explica que van trobar un "llenguatge compartit", el de l'Assemblea de Catalunya. "Vàrem coincidir en que era important que el treball d'aquesta comissió permetés al màxim de forces polítiques caminar plegades durant el màxim de trajecte compartit possible", escriu Coscubiela.

EUiA ha lamentat la mort de Casals i ha traslladat el seu condol als familiars, companys d’Òmnium i Junts pel Sí destacant la "llarga trajectòria militant" de la fins ara diputada. "Hem treballat amb ella en molts moments i respectem el seu record", ha expressat aquest diumenge el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha expressat la consternació a la xarxa social Twitter, on ha parlat de Muriel Casals com d'una "dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure".

L'ANC també ha enviat un comunicat de condol per la mort de Casals. "Descansi en pau i que la seva força, serenitat i compromís ens serveixin d'inspiració per continuar treballant en el camí fins a la llibertat", expressa em comunicat, "Muriel, no t'oblidarem", conclou. El president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha volgut destacar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la figura de Casals com una de les "arquitectes determinants" de la confluència de Junts pel Sí. "És difícil anar a l'hemeroteca i no trobar-te el somriure i els ulls blans de la Muriel", ha assegurat. Per a Sànchez és un moment "dolorós" però que alhora "encoratja a treballar en la línia que ella [Casals] havia marcat". En aquest sentit, ha definit l'expresidenta d'Òmnium Cultural com una persona de "conviccions molt profundes, contundent en les decisions i amb unes formes i una capacitat de seducció molt gran".

El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha fet un comunicat expressant el seu "profund pesar" per la mort de Casals, que va ser membre del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals entre els anys 1983 i 1988. D'aquesta manera també han volgut fer un reconeixement de la seva "intensa tasca social, cultural i política", així com del seu "compromís amb la defensa de la llengua catalana, del bé comú i dels drets de Catalunya".

També des de l'altre extrem de l'espectre polític, s'ha expressat el condol. El líder del PP, Xavier Garcia Albiol, ha mostrat el seu condol, també de part del Partit Popular.

També la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, i el líder de C's, Albert Rivera, han mostrat el seu suport a la família i amics a través de Twitter.

Per part dels socialistes catalans, el primer secretari Miquel Iceta, ha traslladat també el condol a la seva família, Òmnium i Junts pel Sí.

També des de les files del PSOE han arribat mostres de condol destacades. Sense anar més lluny, el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, ha expressat a Twitter el seu suport a familiars i amics.

El Futbol Club Barcelona ha anunciat que la junta de l'entitat ha decidit deixar un seient buit a la llotja folrat de color negre en senyal de dol, amb motiu del Barça-Celta.

stats