INTERNACIONALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 30/04/2016

Puigdemont s’estrena a l’exterior després de mesos de contactes

Es desplaça a Brussel·les i Gant en el primer viatge com a president

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la recepció d’aquest febrer als representants del cos consular a Barcelona.

BarcelonaEl primer xoc institucional de la legislatura catalana va arribar quan el Tribunal Constitucional (TC) va decidir suspendre la creació de la conselleria d’Exteriors arran del recurs interposat pel govern espanyol. Des d’aquell moment, Carles Puigdemont va intensificar els contactes diplomàtics per transmetre “normalitat” davant la situació. Mesos més tard, el president de la Generalitat fa les maletes per primera vegada des que ocupa el càrrec per desplaçar-se a Brussel·les i a Gant (Bèlgica), en el que suposarà la seva estrena a l’estranger. Les cites més importants del periple seran amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, i amb el president del parlament federal belga, Siegfried Bracke. No hi ha prevista, segons el programa oficial, cap trobada d’alt nivell amb membres de la Comissió Europea, però sí amb “treballadors de les institucions comunitàries”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que va prendre possessió, Puigdemont ha tingut 25 contactes diplomàtics, 13 dels quals amb ambaixadors. Alguns han format part de l’agenda pública -delegats del Regne Unit, l’Uruguai, Suïssa, Irlanda, Eslovàquia o el Canadà-, mentre que altres han sigut més discrets. És el cas, segons fonts consultades per l’ARA, de representants diplomàtics francesos, amb els quals es va abordar el procés sobiranista. “Tot i no estar a favor de la independència de Catalunya, hi volem tenir una relació cordial perquè és un país clau”, mantenen des de la Generalitat. L’exalcalde de Girona havia d’anar a París a pronunciar una conferència a mitjans de març, però el dol per l’accident de Freginals ho va frenar.

Romeva i Altafaj

Puigdemont anirà acompanyat del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, i del representant permanent davant la Unió Europea (UE), Amadeu Altafaj. Romeva ja va visitar Brussel·les de forma discreta fa unes setmanes -la seva experiència com a eurodiputat d’ICV va ser clau a l’hora de fitxar-lo- i durant els últims dies ha estat a Anglaterra i a Escòcia. Un dels punts destacats de l’argumentari de Presidència i d’Exteriors per als contactes diplomàtics es basa a assenyalar la “voluntat d’acord” de la Generalitat amb l’Estat per tirar endavant el procés i a recalcar que la solució ideal és el referèndum.

“En els contactes dels últims mesos, els representants estrangers ens demanen que dialoguem amb el futur govern espanyol”, sostenen a Palau. La via pactada va ser defensada aquesta setmana per l’expresident Artur Mas en un viatge a París, on va indicar que un escenari de no acord portaria a una “crisi europea”. I, precisament per això -sostenia Mas-, és descartable. El líder de CDC està centrat en la refundació del partit, però dedicarà part de l’agenda a viatjar en clau de procés.

Durant els últims anys com a president, Mas va visitar els Estats Units, Rússia, el Marroc, l’Índia i les institucions europees. Al llarg de tots els viatges hi va haver queixes per part de Catalunya per les “traves” que posava l’Estat als moviments de la delegació de la Generalitat, i l’entorn de Puigdemont assegura que aquesta dinàmica es manté. L’acció exterior és un dels principals punts de fricció entre Palau i el govern espanyol.

stats