Política 15/03/2016

Puigdemont vol situar la consulta a l’agenda socialista

El Govern evidenciarà davant de Sánchez l’ampli suport ciutadà al dret a decidir

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir en un acte al costat del president del Banc Sabadell, Josep Oliu.

BarcelonaEl Palau de la Generalitat serà l’escenari, avui a partir de les 12.45 hores, de la primera reunió entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. Des que va prendre possessió del càrrec fa dos mesos, el president català ha tingut una agenda plena de contactes amb representants polítics d’àmbit català, però encara no ha rebut oficialment cap dirigent d’abast estatal. La trobada amb el secretari general del PSOE, en ple debat sobre la investidura del futur president espanyol, és en si mateix un missatge polític. “Aquest és un executiu que dialoga amb tothom”, va indicar Puigdemont en l’acte de presentació del llibre Capitans de comerç, celebrat ahir a Barcelona davant d’una nodrida representació d’empresaris. Un col·lectiu que, per cert, el president de la Generalitat ha situat com a prioritari en els seus primers compassos al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què espera el Govern de la trobada amb Sánchez? “Reclamarem que reflexioni sobre el referèndum, i demanarem que el seu partit no l’obstaculitzi”, assenyalen fonts governamentals consultades per l’ARA. La trobada va ser demanada pel PSOE a finals de la setmana passada, i a Palau s’hi va donar prioritat immediata. “Tenen molt interès a parlar amb nosaltres, de manera que ens hem adaptat al seu calendari”, asseguren les mateixes fonts. La trobada se celebrarà immediatament després que acabi la cita setmanal de l’executiu. L’entorn presidencial avança que Puigdemont farà servir un “to dur” per defensar el procés sobiranista -els socialistes mantenen un discurs pràcticament calcat al del PP sobre la independència de Catalunya, tot i oferir una escletxa federal per reformar la Constitució-, i li retraurà que es posicioni al costat dels de Mariano Rajoy en contra del dret a decidir.

A Palau, assenyalen fonts consultades, admeten que la trobada pot servir a Sánchez per “obtenir rèdits” de cara a la investidura. “Som conscients que tothom farà lectures interessades”, diuen a l’executiu. El secretari general del PSOE va fracassar en el seu primer intent de ser investit president al Congrés dels Diputats, i les negociacions per formar govern a Espanya es troben bloquejades. A la Generalitat, per exemple, no ha caigut gens bé que el soci prioritari de Sánchez sigui Ciutadans.

Nou interlocutor

Des de fa setmanes, el Govern assegura que desitja tenir a Madrid un “interlocutor com més allunyat millor” de Rajoy a la Moncloa. La relació amb el PP és gèlida -no hi ha cap reunió entre el president espanyol i un representant català des de finals de juliol del 2014- i Puigdemont vol disposar ja d’un mandatari a Madrid per negociar els passos de la independència. “Mentrestant, anirem tirant”, diu sovint el president.

A la trobada amb Sánchez també hi seran presents el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la consellera de la Presidència, Neus Munté. En l’anterior legislatura, el màxim dirigent dels socialistes ja va ser rebut per Artur Mas, amb qui va constatar les diferències sobre el procés. Va ser el 3 de setembre del 2014, unes setmanes abans que Mas signés el decret de convocatòria de la consulta del 9-N.

stats