Política 23/02/2011

Balletbó: "Pensava que ens matarien per fileres"

L'exdiputada socialista diu que pensava que els matarien per fileres, l'exalcalde de Barcelona lamenta haver perdut el grup parlamentari propi del PSC al Congrés i l'expresident de la Generalitat confessa que va ordenar els Mossos d'Esquadra de fer passar els colpistes per parlar amb ell si entraven a la Generalitat

Jordi Nicolás Soler
2 min
tejero

Barcelona"Feia setmanes que es parlava que hi hauria un cop". Fins ara, Anna Balletbò ha estat de les poques persones que van viure el cop d'estat del 23-F de primera mà -era present al Congrés en la votació en segona volta de la investidura de Calvo Sotelo com a president del govern esapnyol- que va reconèixer que el cop era vox populi. "Hi havia tensió, moltes manifestacions i ETA estava tremendament activa", ha relatat la diputada socialista a Catalunya Ràdio. Malgrat tot, Balletbò ha assegurat que aquell dia no va sospitar. "Només em va estranyar no veure unes tanques a l'entrada del Congrés que normalment hi eren", ha confessat. "Al primer moment vaig pensar que hi havia un incendi, però després de la ràfega de trets pensava que ens matarien per fileres". Llavors, l'avui membre de la CCMA va decidir aixecar-se i marxar. Anna Balletbò va ser la primera de parlar amb el rei Joan Carles, el número del qual l'hi havia facilitat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol: "[El rei] em va preguntar en primer lloc si hi havia ferits i després em va demanar tot un seguit de dades d'estratègia miitar, com per exemple quantes persones hi havia a l'hemicicle. Li va costar de dir-me què faria però finalment em va assegurar que estava al servei de la democràcia i que 'algú' s'havia precipitat. Després me'n vaig anar a La Zarzuela", recorda Balletbò. "Crec que els noms del 23-F que encara avui no coneixem són més civils que militars. Narcís Serra m'havia parlat de reunions entre banquers i militars".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament l'exalcalde de Barcelona i exministre de Defensa, Narcís Serra, ha confessat que va rebre l'ordre que no es repetís cap 23-F quan va arribar al ministeri. No estic segur de si el cop d'estat hauria prosperat si els tancs haguessin sortit als carrers de Barcelona en comptes dels de València", ha dit. "L'exgeneral Alfonso Armada és una persona llesta i va voler aprofitar la situació; Milans del Bosch volia manar entre els colpistes". Serra ha lamentat d'altra banda les conseqüències polítiques del 23-F per al grup parlamentari del Partit Socialista de Catalunya al Congrés espanyol, que va desparèixer: "Crec que no s'hauria d'haver perdut mai".

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, també ha volgut recordar la incertesa que es va viure aquell dia: "No sabia si l'exèrcit entraria a Catalunya o no. No sospitava que hi podria haver un cop d'estat, sabia que hi havia tensió per la dimissió d'Adolfo Suárez". D'entre els motius del cop d'estat, Pujol ha destacat l'acceptació del model autonòmic i la legalització del Partit Comunista. "Vaig parlar amb els Mossos i els vaig dir que si venien els de l'exèrcit els fessin passar per parlar amb mi, i llavors ja ens hauríem dit el que ens havíem de dir". Amb tot, Pujol s'ha mostrat optimista: "Avui. un 23-F no és possible".

stats