Política 14/12/2010

Pujol demana al Govern que no aparqui l'agenda identitària en primar l'economia

L'expresident adverteix de "l'envestida" que està patint en els últims temps el Govern

Efe
2 min
Jordi Pujol, al memorial Joaquim Xicoy

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha fet avui una crida al futur Govern a no aparcar l'agenda identitària en un moment en què l'economia serà, sens dubte, el tema prioritari a abordar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un editorial en el butlletí electrònic de la seva fundació, el Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident català ha advertit de l'"envestida" que està patint els últims temps la identitat i l'autogovern catalans. "Podrien passar tres coses, totes elles negatives. I que són de manual. La primera, que la urgència del tema econòmic i social, és a dir, l'angoixa pel problema econòmic i social, fes oblidar o fins i tot deixar de banda temes de gran transcendència política, competencial i identitària", ha advertit. Segons Pujol, la segona possibilitat és que "alguns sectors econòmics" de Catalunya pressionin perquè s'aparquin "qüestions d'autogovern i d'identitat".

La tercera hipòtesi, ha explicat, és que a Madrid s'ofereixin a "donar un cop de mà" a Catalunya en el terreny econòmic, a canvi d'acceptar com a definitives les "retallades" de l'autogovern, el "mal finançament" de la Generalitat i el "risc" per a la identitat catalana "sobretot relacionades amb la qüestió lingüística". Pujol ha aprofitat per demanar a la societat catalana que doni un vot de confiança al nou Govern que presidirà Artur Mas: "Té sentit que es tingui confiança en el futur Govern. I que des de la societat civil se l'ajudi". Segons ell, "fins i tot l'oposició o part d'ella podria comprendre" que l'acció de govern "no ha de ser sistemàticament boicotejada". Pujol ha urgit el futur Govern de CiU a definir aviat les seves prioritats i li ha aconsellat que "deixi molt clar que s'enfrontarà a la situació" de crisi actual "amb decisió, serietat i criteris clars, i amb el coratge que cal tenir quan cal explicar al país la realitat difícil que vivim".

stats