Política 11/02/2016

El fiscal demana que s'imputi Pujol Jr. per pertinença a organització criminal i que se li retiri el passaport

Ni el jutge De la Mata ni el fiscal pregunten per comissions il·legals, el nucli central del cas. Jordi Pujol Ferrusola desvincula el llegat de l'avi Florenci dels seus negocis

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Jordi Pujol Ferrusola ha declarat a l'Audiència Nacional / EFE

MadridPrimera petició de mesura cautelar en ferm per a Jordi Pujol Ferrusola després de tres anys d'investigacions. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat la retirada del passaport del primogènit de l'expresident, així com la prohibició de sortir d'Espanya. A la petició s'hi ha adherit l'Advocacia de l'Estat. Està previst que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata resolgui si accepta la petició o no entre avui i demà. No és habitual que un jutge es prengui tant de temps per decidir una mesura cautelar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per justificar les mesures cautelars, els fiscals Anticorrupció Belén Suárez i Fernando Bermejo apel·len als delictes que ja se li imputen: blanqueig i delicte fiscal. I ara decideixen afegir-ne dos més: pertinença a organització criminal i falsedat. Segons fonts jurídiques, el fiscal Bermejo només ha fet una sola pregunta a l'imputat, sobre si podia dir el nom i cognoms de la persona que gestionava els seus comptes a Credit Andorrà. Pujol Ferrusola, però, s'ha negat a contestar-li i la Fiscalia ha destacat en el seu al·legat que no està col·laborant amb la justícia tot i que va ser ell mateix qui va demanar comparèixer.

El fiscal també ha al·legat, segons han informat a Efe fonts jurídiques, que des que es va iniciar la instrucció, fa tres anys, s'ha buscat l'origen de la fortuna de júnior i que encara no se sap d'on prové, mentre se segueixen trobant operacions transnacionals en països com Panamà o el Regne Unit, als quals es demanarà informació a través de comissions rogatòries, com ja van fer amb Andorra.

La defensa considera que la decisió de demanar la retirada del passaport no s'ajusta als arguments de la Fiscalia. Amb tot, es tracta d'una decisió que el mateix Jordi Pujol Ferrusola va prendre a mitjans de desembre, quan va intentar lliurar sense èxit el seu passaport davant del jutge per demostrar la seva col·laboració en el cas.

Exclou l'expresident dels comptes a Andorra

Pujol jr., que ha declarat a petició pròpia, ha defensat aquest dijous davant del jutge que els diners que repartia entre la mare i els germans en comptes andorrans només provenien del llegat de l'avi Florenci. És a dir, que ell feia de gestor i ordenava inversions d'aquest capital, que va passar dels 140 milions de pessetes inicials (menys d'un milió d'euros) a vuit milions d'euros –tot i que el jutge creu que podrien ser més–. En tot moment ha exclòs el seu pare de qualsevol compte a Andorra.

Segons fonts jurídiques, el primogènit ha desvinculat l'herència dels seus negocis, però no ha presentat cap nou document ni al jutge ni al fiscal durant la declaració, que ha començat a tres quarts d'onze del matí i s'ha allargat durant més de tres hores i mitja. Segons les mateixes fonts, ha dit que el seu avi tenia una gran confiança en ell com a gestor del seu llegat.

El jutge no pregunta per comissions il·legals

Un altre dels punts en comú entre la declaració del seu pare ahir dimecres i la del seu fill gran aquest dijous és que en cap cas ni el jutge ni el fiscal han preguntat per comissions il·legals. No ha estat fins al torn de la defensa que l'advocat de Pujol jr. li ha preguntat concretament si va ser comissionista d'obra pública. L'imputat ha respost amb un "no".

Article d'Ekaizer: Pujol sobreviu al tàndem Suárez-BermejoI és que, segons es desprèn de la interlocutòria, l'objectiu de la declaració era aclarir l'origen de la seva fortuna a Andorra. La nova documentació enviada des del principat constata fins a 31,8 milions d'ingressos en efectiu d'origen desconegut en els seus comptes amb diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys. Pujol jr. s'ha negat a declarar sobre els moviments en els seus comptes a partir del 2007 a Andorra i s'ha aferrat a la comissió rogatòria del principat, que va acceptar donar dades a De la Mata sempre que el delicte contra la hisenda pública servís per destapar un altre cas.

La segona declaració a l'Audiència Nacional

Fonts de la defensa havien assegurat que la declaració seria llarga, però ha acabat durant igual que la del seu pare: unes tres hores i mitja. El primogènit de l'expresident ja havia avançat que volia donar tot de detalls dels seus negocis. El que havia d'aclarir és si va utilitzar la influència del seu pare per cobrar comissions il·legals durant dècades, així com també el paper dels fons ocults de la família durant 30 anys a l'estranger.

Ha estat la segona vegada que Pujol júnior declara a l'Audiència Nacional de Madrid. El primer cop que ho fa ver va ser el 15 de setembre del 2014, quan se'l va interrogar arran de la denúncia de la seva exparella María Victoria Álvarez, que el va acusar de fer diversos viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets. Una denúncia que va destapar el cas.

Comissions legals, segons els empresaris

De la Mata intenta també saber l'origen d'onze milions d'euros en ingressos que júnior va rebre de diferents empresaris adjudicataris d'obres públiques per tasques, segons l'imputat, d'"intermediació", tot que se sospita que van respondre en realitat a comissions per intercedir en les adjudicacions.

L'octubre del 2014, fins a set empresaris imputats en la causa ja van desfilar per l'Audiència Nacional de Madrid. Llavors ho van fer davant del jutge Pablo Ruz, ja apartat d'aquest òrgan de la judicatura després d'haver destapat el cas Bárcenas. Els empresaris van assegurar que júnior s'oferia com a assessor per ajudar-los en la contractació pública, però sempre han assegurat que les comissions eren legals.

Interlocutòria del cas Pujol (PDF)
stats