RESCAT AUTONÒMIC
Política 01/09/2012

Pujol escalfa la Diada i crida Mas a ser valent

Jordi Pujol posa també el seu gra de sorra per assegurar una Diada massiva i reivindicativa per l'estat propi. I avisa Artur Mas que amb el país ofegat el temps de l'ambigüitat s'ha acabat: cal ser valents.

Ferran Casas
3 min
SENSE RENUNCIAR A DIR-HI SEMPRE LA SEVA  Jordi Pujol, que va presidir la Generalitat entre el 1980 i el 2003 i CDC fins a l'any passat, no ha renunciat a posicionar-se públicament sobre les qüestions que afecten  el país. Ha constatat que Catalunya només pot ser residual o independent.

BARCELONA.Jordi Pujol, el president que durant 23 anys va dur la nau de la Generalitat per les aigües calmades de l'autonomia i responsable de mil i una operacions per assegurar un encaix còmode i singular de Catalunya dins d'Espanya, és ja en un líder independentista en tota regla. I com a tal actua regalant arguments a la causa. El fundador de CDC mobilitza la societat perquè participi a la manifestació independentista de la Diada i dóna un toc d'alerta al president Artur Mas, al seu govern i als partits: "S'ha acabat fer la puta i la Ramoneta. El Govern i el Parlament han de ser valents, però la societat també", sosté.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident fa aquestes declaracions al dominical Presència , entrevistat pel director d' El Punt Avui , Xevi Xirgo. Ahir se'n va conèixer el contingut íntegre i ahir Pujol tambva parlar a Camprodon, a prop d'on estiueja, per confirmar que serà a la manifestació. Però també va denunciar "l'asfíxia sistemàtica" a què el govern de l'Estat sotmet Catalunya i va admetre que el rescat que, "sense condicions polítiques més enllà de complir els plans d'ajust", dimarts va demanar la Generalitat sí que tindrà efectes nocius. "Cada cop que demanes un favor així, comporta una pèrdua d'autonomia i de sobirania", va afirmar.

En l'entrevista Pujol sosté que "tot l'aparell de l'Estat està mobilitzat contra Catalunya" en temes com la llengua i TV3, vaticina que les perspectives del pacte fiscal que temptejarà Mas amb Mariano Rajoy "no són positives" i presenta l'alternativa: apostar per la "costeruda" via independentista, a la qual "no es pot renunciar per difícil que sembli", o caure en la "inacció" i quedar-se "arraulit" veient com es dilueix el projecte nacional català. Per ell, una Catalunya independent "seria viable" econòmicament i socialment. De fet, recorda que estats amb menys gruix se n'han sortit.

Seixanta anys de buscar l'encaix

Quan el fundador de CDC i de CiU va ser president va navegar, molt sovint, en l'ambigüitat i va evitar el xoc. Recorda que en els últims seixanta anys ha buscat "lleialment" entendre's amb Espanya. Ara ell ha canviat en la mesura que ho han fet les condicions. "Ens hauríem de remuntar a seixanta o setanta anys enrere per trobar una situació de rebuig espanyol contra Catalunya com l'actual", sosté. Quan se li demana autocrítica, el veterà líder nacionalista admet que durant la Transició, quan es va aprovar la Constitució del 1978 que feia una tèbia distinció entre "nacionalitats i regions" que s'ha esborrat amb el pas dels anys, "podríem haver fet alguna cosa més com a país". Salva, però, CiU, que va arribar al poder el 1980. Prou va fer, assegura, l'aleshores coalició "reduint la reculada autonòmica" que van dissenyar el PSOE i la UCD després del cop d'estat del 23-F.

Ara sí que Pujol no veu excuses per seguir "fent la puta i la Ramoneta", perquè Catalunya s'hi juga el respecte que s'ha guanyat al llarg de la seva història. L'expresident, que rebutja propostes com ara concedir Premis Nacionals de literatura a autors en castellà, afirma que "res fa pensar que CiU no es mantindrà ferma" en aquest moment greu, i fa una crida a la societat civil a sortir de manera massiva al carrer. Més en un context "d'asfíxia sistemàtica i ofec econòmic" en què cal fer-ho com a "acte de protesta" i explicitant la necessitat de tenir un estat.

Pacte fiscal i estat propi alhora

Pujol toca a sometent les bases nacionalistes i els demana que siguin en una marxa en què "confluirà molta gent". No hi serà Mas, després de rumiar-s'ho molt. Tampoc Josep Antoni Duran i Lleida, però sí molts consellers i dirigents de CDC. El president ja fa, per Pujol, "el que ha de fer", i la marxa per l'estat propi és compatible amb reivindicar el pacte fiscal, tal com demanava Mas fa setmanes. Segons Pujol, reivindicar-lo "encaixa perfectament" amb una manifestació independentista. En això, com en tantes altres coses últimament, discrepa del líder d'Unió. Els democristians seran a la manifestació sense-ne compartir el lema: " Catalunya, proper estat d'Europa" .

CDC està en la línia del fundador en aquest assumpte. En una carta a la militància, el secretari general del partit, Oriol Pujol Ferrusola, afirma que el pacte fiscal no és una via d'encaix a Espanya, com ha afirmat diverses vegades Mas, sinó "l'inici d'un camí de no retorn i llibertat". Sintonia plena entre pare i fill.

stats