Política 28/01/2015

L'expresident Pujol, al jutge: "Jo no hi intervenia, però és forçós que conegués alguna cosa"

Jordi Pujol va reconèixer en la declaració davant el jutge, que s'ha filtrat aquest dimecres, que no volia saber res dels fons ocults a l'estranger "per por". Admet que la carta del seu pare que demostraria l'origen del llegat té un "valor relatiu" perquè no està signada. El fiscal li va retreure la "irresponsabilitat" per no haver-se preocupat de l'evolució de la fortuna

Ara / Efe
2 min

Barcelona"Jo no hi intervenia, però és forçós que conegués alguna cosa". Així reconeixia aquest dimarts l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que va anar rebent informació sobre la suposada herència oculta a l'estranger, malgrat que també admetia que la principal prova esgrimida fins ara per demostrar la procedència del llegat, la carta del seu pare a Marta Ferrusola, té un "valor relatiu" perquè no està signada. La declaració d'aquest dimarts davant la jutge de Barcelona s'ha filtrat aquest dimecres a la tarda a l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un escrit que no està firmat, vull dir que té un valor relatiu. És un manuscrit, això sí. No sé quin valor té", va respondre Pujol a preguntes de la magistrada.

Així, segons la declaració, el mateix expresident admet que no té "cap paper" que acrediti que la versió de l'herència és certa i que, per tant, la fortuna oculta a l'estranger no era fruit de suposades comissions il·legals. Encara més, respon a la jutge que "no tindria lògica que existís" cap document en aquest sentit, perquè "el negoci" del seu pare –l'intercanvi de divises– "era tolerat i més o menys protegit per les autoritats de l'època", però "era il·legal". També va afirmar que no té constància que existeixi cap document que acrediti que els gestors de la fortuna fessin cap liquidació amb els fills de l'expresident quan Jordi Pujol Ferrusola en va assumir la gestió.

Pujol: "No volia saber res perquè em feia por el tema"

Pujol va afirmar davant la jutge que sempre va desentendre's dels fons ocults a l'estranger per no perjudicar la seva imatge pública: "Jo no volia saber perquè sempre em va fer por el tema". Diu en diverses ocasions que desconeix l'origen dels fons que el seu pare va deixar als fills, així com la seva evolució i les circumstàncies de la regularització.

"Vostè sap per què va tardar 24 anys a regularitzar?", li pregunta la jutge. "Sí, per por". Por, va explicar després vacil·lant, que "de cop aparegués això". L'expresident insisteix que els diners no procedien "ni de la corrupció ni d'operacions de blanqueig de capitals". La jutge pregunta a Pujol si pot donar-li més informació, però ell afirma que no, "perquè no l'he volgut saber".

stats