28-N
Política 29/11/2010

Pujol: "Els ponts entre Madrid i Catalunya estan trencats"

afirma en una entrevista a Le Figaro que "hi ha un clima d'hostilitat anticatalana a Madrid". Creu que el debat sobre l'Estatut ha "encès el polvorí".

Efe
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol considera que "els ponts polítics i afectius estan trencats" entre Catalunya i la resta d'Espanya, a l'hora que demana un nou sietama de finançament per a Catalunya. "Hi ha un clima d'hostilitat anticatalana a Madrid", afirma Pujol en una entrevista que avui publica el diari francès Le Figaro, en la qual creu que el debat sobre l'Estatut ha "encès el polvorí". Per a l'expresident català, "Espanya vol ser un Estat centralitzat en el qual bascos, catalans i gallecs estiguin totalment assimilats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Castella vol que Espanya sigui com França. Un poder econòmic, polític i administratiu molt fort, molt concentrat. Les altres llengües, les altres sensibilitats i valors han de desaparèixer. Espanya ho ha aconseguit en la majoria de les regions, però Catalunya resisteix", ha indicat Pujol. A més, reconeix que "les regions més riques han d'ajudar les més pobres", però adverteix que "hi ha límits" i que Catalunya "és una de les regions pitjor finançades" d'Europa.

"Concretament, el 8,5% del PIB de Catalunya desapareix en benefici de les altres regions espanyoles. Aquesta situació no és suportable. A Alemanya, els länder només aporten en solidaritat el 4%. És el que nosaltres demanem", assevera. L'expresident de la Generalitat estima també que a Espanya els líders polítics "no estan a l'altura" de la situació de crisi que viu el país.

D'altra banda, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha replicat al PP, en declaracions a Punto Radio, que els resultats de les eleccions catalanes no són extrapolables a Espanya, perquè el canvi de govern a Catalunya ha arribat amb CiU i no amb el PP. Duran ha dit no estar d'acord "en una causa-efecte" entre els mals resultats del PSC ahir i una hipotètica baixada del PSOE els pròxims comicis generals, previstos en principi per a 2012.

stats