Política 02/10/2017

"Quants ferits caldrien per condemnar l’acció de la policia espanyola?": La premsa europea demana explicacions a la UE

El portaveu de la Comissió Europea no ha tingut més remei que respondre durant una hora sobre l'1-O

Aleix Moldes / Laia Forés
3 min

Barcelona / Brussel·lesEl portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, pretenia passar de puntetes sobre les càrregues policials de la policia espanyola contra votants del referèndum a Catalunya. La UE volia saldar el tema amb un comunicat en el qual genèricament se subratlla que la violència no pot resoldre conflictes polítics, però els periodistes europeus ho han impedit i la roda de premsa d'aquest dilluns a Brussel·les ha sigut monopolitzada per l'1-O.

Jorge Valero (Euroactiv): "Encara consideren que aquesta és una qüestió interna d’Espanya? Encara pensen que la UE no té cap paper ni motius per intervenir-hi?"

Margaritis Schinas: "Hem fet una declaració. Segons la Constitució espanyola el referèndum no era legal i, com ja ha reiterat el president Juncker, és una qüestió interna d'Espanya que s'ha de resoldre dins l'ordre constitucional espanyol [...]. Confiem en el lideratge de Mariano Rajoy".

Pascal Verdeau (France TV): "Ahir vam veure dones i fills matxacats a col·legis electorals. No creu que això afecta els valors europeus? Com és possible que avui aquí no hagi comparegut Jean Claude Juncker?"

Margaritis Schinas: "Cadascú té dret a fer els judicis que consideri oportuns".

Bruno Waterfiled ('The Times'): "Diuen que la violència no pot ser mai un instrument de la política. Un bonic desig moral. Però, la Comissió Europea està condemnant les tàctiques que va fer servir la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya per aturar les votacions dels ciutadans?"

Margaritis Schinas: "Llegiré atentament el seu article per saber com ho interpreta. Següent pregunta?"

James Crisp ('Daily Telegraph'): "No entenc exactament quina és la seva opinió. Condemnen o no l'acció de la policia? I, si no, quants ferits caldrien perquè la condemnessin?"

Margaritis Schinas: "Crec que hem fet una declaració en anglès i tothom ho entén. També llegiré amb interès el seu anàlisi al 'Daily Telegraph'".

Stephan Israel (Tages-Anzeiger): "Estan disposats a fer mediació entre les dues parts?"

Margaritis Schinas: "Preferia no especular sobre aquestes qüestions".

Xavi Coral (TV3): "El govern espanyol va dir que l'acció de la policia havia sigut proporcionada. Hi està d'acord?"

Margaritis Schinas: "No entraré en opinions. Nosaltres diem que la violència no pot ser un instrument de la política".

Jean Quatremer ('Liberátion'): "Per què tanta diferència entre Kosovo i Catalunya? Tots els estats de la UE excepte Espanya reconeixen l'estat de Kosovo".

Margaritis Schinas: "La diferència entre Espanya i Sèrbia és que Espanya és un estat membre de la UE".

Jean Quatremer ('Liberátion'): "Aleshores vol dir que fora de la UE es pot vulnerar l'ordre constitucional sense cap problema? Tenim dret a la secessió en funció de si considerem que el règim és dictatorial o no".

Margaritis Schinas: "Estem d'acord que Espanya és un estat membre, oi? Algú té alguna pregunta sobre algun altre tema?"

Blanca Blay (Agència Catalana de Notícies): "Condemnen o no condemnen la violència de la policia espanyola? Creuen que pot perjudicar la reputació de la Comissió?"

Margaritis Schinas: "Ja he respost a aquesta pregunta. Algú vol preguntar sobre una altra qüestió?"

Lorenzo Consoli (Agència Italiana Aska News): "El referèndum era il·legal segons la Constitució espanyola, molt bé. Això autoritza la policia d'un estat membre democràtic a agredir, ferir i pràcticament matar 800 persones. Calia atacar a aquestes persones pacífiques? És una cosa que pot fer un estat de la UE?"

Margaritis Schinas: "Moltíssimes gràcies per les seves declaracions. Següent?"

Gairebé una hora de preguntes sobre l'1-O centrades en la repressió policial. Schinas ha preferit insistir en la posició oficial de la Comissió Europea i ha recomanat als mitjans de comunicació que preguntin al Partit Popular Europeu si s'ha pactat amb Mariano Rajoy no anar més enllà en la condemna dels fets d'aquest passat diumenge. Aquest dimarts, el president de la CE, Jean Claude Juncker, compareix al Parlament Europeu per parlar del Brexit. "Vostès ja saben que ell sempre està disposat a respondre totes les preguntes", ha recordat Schinas.

stats