Política 26/04/2016

Què allunya el PSOE de la proposta de Compromís?

Els socialistes rebutgen tres punts que topen amb el seu acord amb Ciutadans, que no assumeix les cinc propostes de la PAH, modifica lleument l'article 135 de la Constitució i no parla de derogar la reforma laboral

Gerard Pruna
2 min
Els diputats de Compromís han presentat l'acord al Congrés

BarcelonaEl moviment d'última hora de Compromís ha sacsejat unes negociacions per forjar govern a Espanya que fins aquest matí semblaven abocades al fracàs. Queda poc temps –aquest dimecres hi hauria d'haver l'anunci sobre si el país s'encamina a eleccions–, però la proposta de 30 punts de Compromís ha obert una escletxa. El PSOE ja ha dit que accepta 27 punts i que tres més s'hauran de matisar. Ha afegit, però, que ha de ser compatible amb el pacte subscrit amb Ciutadans tot i que els d'Albert Rivera s'inclinen per rebutjar l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres punts que el PSOE ha aturat són: acceptar les cinc reivindicacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), reformar l'article 135 de la Constitució –el que consagra el pagament del deute– i derogar les reformes laborals de 2010 –impulsada pel govern del PSOE– i 2012. En tots tres casos, els socialistes posen pegues al redactat de Compromís però es mostren oberts a negociar. Què diu, però, l'acord de PSOE i Ciutadans sobre aquests aspectes?

Les propostes de la PAH

Les cinc propostes de la PAH són: dació en pagament, lloguer assequible, frenar els desnonaments, crear habitatge social i garantir els subministraments. El PSOE vol evitar el compromís directe amb les cinc mesures però s'obre a plantejar iniciatives "en la línia" de les que defensa la plataforma. En el seu acord amb Ciutadans, els socialistes plantegen una llei de protecció de consumidors vulnerables, impulsar un programa de lloguer social i reconèixer que les persones desnonades per una situació d'insolvència tenen dret que se'ls faciliti un habitatge de lloguer a un preu adequat.

L'article 135 de la Constitució

Un altre punt de fricció és l'article 135 de la Constitució, que José Luis Rodríguez Zapatero va introduir en les acaballes del seu mandat i que consagra la reducció del dèficit com un mandat constitucional. L'acord que planteja Compromís parla de reformar aquest article per prioritzar la despesa social i reestructurar el deute. El pacte de PSOE i Ciutadans només fa referència a aquest article per demanar que es concreti en quins casos està justificat superar els límits de dèficit. Ara mateix la norma estableix que només pot superar-se davant de catàstrofes naturals, recessió i situacions d'emergència extraordinària que escapin al control de l'Estat i perjudiquin considerablement la situació financera o la sostenibilitat econòmica o social.

Derogar la reforma laboral de 2010

Compromís proposa derogar les dues últimes reformes laborals, la de 2012 –impulsada pel govern de Mariano Rajoy– i la de 2010, creada encara sota el mandat de Zapatero. Els socialistes són partidaris de derogar la de 2012 però no la que van impulsar ells. Aquest va ser un factor de fricció en l'acord amb Ciutadans, ja que tot i que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va parlar de derogar-la, l'acord només fa referència a "canviar" o "redefinir" les relacions laborals. Contempla també negociar un nou Estatut dels Treballadors.

Estat federal

No ha estat un dels punts que el PSOE ha identificat com a crític, entre altres coses perquè la proposta de Compromís no parla del referèndum sinó només d'"abordar les crisis territorials de l'Estat des d'una perspectiva democràtica i avançar cap a un model federal". Els socialistes entenen que aquest text ambigu pot encaixar amb l'acord amb Ciutadans, que veta explícitament el referèndum i parla d'una reforma constitucional per "completar el funcionament federal".

stats