Política 12/12/2015

Quim Arrufat: “Faig un crit d’alerta a JxSí: facin un cop de timó per guanyar la majoria de la CUP”

L’exdiputat opina sobre les possibilitats d’acord i l’estratègia que ha guiat fins ara les converses

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaA la recta final de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, l’exdiputat Quim Arrufat opina sobre les possibilitats d’acord i l’estratègia que ha guiat fins ara les converses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin és l’estat de les negociacions amb Junts pel Sí?

No s’ha avançat gaire. Durant dos mesos Junts pel Sí (JxSí) ha fiat l’estratègia negociadora a pressionar la CUP. I la CUP segurament també ha començat amb uns màxims que no han facilitat avançar. Ara hem marcat el 27 de desembre com a data límit per prendre una decisió sobre l’oferta que faci JxSí, que ha de passar per un pla de xoc social, de procés constituent, de desconnexió amb l’estat espanyol i de presidència coral. L’assemblea votarà sobre això o anar a eleccions.

¿La CUP necessitava temps per passar del no al sí a Mas?

No ha passat al sí a Mas, eh! Això és un relat que s’ha construït. Que ens expliquin com es guanya en 18 mesos el mig milió de persones que ens falten a favor de la independència mantenint l’hiperlideratge de Mas, vinculat a corrupció i retallades. L’única manera de fer créixer la base és amb els drets socials i democràtics i construint lideratges col·lectius que traspassin la pluralitat de la societat civil a les institucions. I aquí hem topat amb una barrera: només se’ns demanava cedir dos vots.

I la CUP vol parlar dels dos vots?

No, però s’ha trobat que es parla de dos vots. I això diu molt poc del procés i de l’estratègia que s’ha de desplegar en els pròxims 18 mesos.

David Fernàndez, en un article a l’ARA, deia: “Donem dos vots a favor del procés”.

Ell no actuava com a portaveu de la CUP. Era la seva opinió, que compta molt, però acabàvem de celebrar una assemblea a Manresa en què el resultat no havia sigut aquest.

Què propiciarà l’acord final?

No serà un pacte, serà una oferta de JxSí que se sotmetrà a l’assemblea. Si l’aprova serà pacte, si no, no.

I si en aquesta oferta hi ha investir Artur Mas, què dirà la CUP?

Si l’oferta és investir Mas i no aturar cap privatització ho agafarem i ho portarem a l’assemblea. Una altra cosa és que sigui votat majoritàriament en contra i anem a eleccions al març. Han intentat fer pressió sobre l’equip negociador, buscant dissidències, però al final ho votarà una assemblea, que valorarà l’oferta de JxSí. Ho acabaran decidint 2.000 o 2.500 persones.

Artur Mas ha dit que hi ha condicions que no es poden complir, com l’impagament del deute, o la recuperació de privatitzacions.

No passa res, n’hi ha d’altres que són possibles i tampoc les ofereix. ¿Aturar BCN World no és possible?

En l’àmbit del pla de xoc social també ha dit que no es pot incloure res que no es pugui complir.

Totalment d’acord. Hi ha moltes mesures que hem plantejat que no costen gaires més diners, com no restringir la sanitat a ningú. En tota aquesta entrevista estic fent un crit d’alerta, als negociadors de JxSí, al mateix president, a la gent que vulgui que tot això tiri endavant, que d’aquí a l’assemblea del 27 de desembre facin algun cop de timó que sigui suficient per poder guanyar la majoria de la CUP per tirar endavant el procés. L’opció d’eleccions al març hi continua sent, i si la situació és de bloqueig podria obtenir la majoria de suports de la CUP.

A què ha renunciat la CUP fins ara?

Ha renunciat a entrar al govern i al 80% del seu programa, com la pertinença a la UE o a l’euro.

S’ha fet cèlebre el #pressingcup. No és que no suporten els focus?

No, esperàvem a l’altra banda alguna posició més estadista, més de sentit de país, que intentés sobreposar-se a les estratègies mediàtiques de pressió per arribar a un acord.

¿L’acord inclouria l’estabilitat parlamentària?

No és el que s’està parlant.

¿I què me’n diu de la qüestió de confiança? Ha de ser a l’acord?

És una oferta interessant que ajuda. Però cal pluralitzar el lideratge del procés i no focalitzar-lo en Mas.

¿El consell presidencial seria una bona manera per fer-lo més plural?

Exacte. Algun tipus de fórmula que escenifiqui i acompanyi amb fets reals que el procés no només el decideix Artur Mar quan vol.

Quina campanya per a les eleccions del 20-D li agrada més?

Cap. Són molt insulses, totes juntes. Tinc clar per qui em decantaria, però per la proposta política.

Anirà a votar?

No ho sé, però si ho fes votaria En Comú Podem, clarament. És l’única opció que podria permetre desencallar la situació a l’estat espanyol, si guanyés. També tindria sentit votar ERC, però no veig que presentar-se a les espanyoles sigui estratègia independentista.

¿El seu seria un vot útil a la formació espanyola?

Exacte, no per convicció sinó perquè és l’únic programa sensat. Ara bé, estan molt lluny de guanyar i probablement m’abstindré, que és el que demana la CUP.

stats