DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

La CUP alerta que no fer la consulta "seria el frau polític més gran de la història de la democràcia"

David Fernàndez ofereix el seu suport si és per treure les urnes, tot i que apunta que "la millor garantia a la consulta és l'empenta col·lectiva"

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha cridat aquest dimarts en el debat de política general a "garantir a través de la mobilització i la unitat que hi hagi consulta sí o sí". "Ja vam avisar que, si no n'hi hagués, seria el frau polític més important de la història de la democràcia al nostre país", ha alertat, i ha negat la possibilitat que s'hi pugui renunciar en favor d'unes eleccions plebiscitàries. Així, ha recordat que "l'estat espanyol, ja ho vam dir, és un mur" i ha insistit a reclamar "unitat als agents sobre el compromís de celebrar una consulta el 9 de novembre amb la pregunta acordada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot això, Arrufat a lamentat que "el poder executiu no pot estar fallant permanentment, però tampoc els quatre grups signants no poden posar més condicions abans de la barrera de l'estat espanyol", en referència a les garanties democràtiques que reclamen CiU i ICV-EUiA per fer la consulta. "No hi ha sortida britànica al dret dels catalans i catalanes a decidir el seu futur", ha etzibat, rebutjant la possibilitat que un eventual govern espanyol del PSOE permeti un referèndum i, per tant, ha insistit que "les garanties democràtiques les fixarà la llei de consultes i les garantiran com a mínim el 1,8 milions de persones que van sortir al carrer l'11 de setembre". "No podem permetre'ns el luxe que 12 jutges, amb una suspensió cautelar, tirin a terra la mobilització d'aquesta Diada", ha conclòs.

Seguidament, el diputat David Fernàndez ha conclòs la primera intervenció de la CUP fent un repàs a altres qüestions socials i econòmiques. Així, ha denunciat que "el CIE de la Zona Franca és un autèntic Guantànamo", la "'mafialització' de l'economia", els 15.000 milions que ha costat el rescat de les caixes catalanes, el sobrecost de la línia 9 del metro o "el risc de la monopolització del sector turístic". Quant a la corrupció, Fernàndez ha assegurat que "la màfia és la fase superior del capitalisme senil" i que "mai s'havia robat mai tant a tants en tan poc temps", i ha recordat els 16.000 milions d'euros de frau fiscal anual a Catalunya i que "el defraudador més gran del regne és Emilio Botín, 2.000 milions d'euros en paradisos fiscals, i després tot són homenatges". Tanmateix, ha apuntat igualment que "escoltar Montoro denunciant la corrupció és com escoltar el Ku Klux Klan denunciant el racisme".

Finalment, el portaveu parlamentari de la CUP ha reiterat que "la millor garantia a la consulta és l'empenta col·lectiva" i "l'alternativa és desobeir la prohibició, la crisi, els mercats". "Si la unitat i el consens és per posar les urnes, compti amb nosaltres", ha avisat, i s'ha preguntat finalment, citant Primo Levi: "Si no ara, quan?, i si no nosaltres, qui?".

Mas creu que demanen "un canvi de planeta"

En la seva rèplica, Artur Mas ha recordat a la CUP que "de la teoria a la pràctica" hi ha un món, en referència a les alternatives polítiques que proposa i que, d'aplicar-se, mai serien impecables, com no ho han estat les alternatives al capitalisme que s'han provat. "Vostè no vol un canvi de rumb, vol un canvi de planeta", ha ironitzat, i davant de les crítiques a les retallades i la venda de patrimoni, el president català ha apuntat: "Tenim una cosa que es diu diners, i s'ha de pagar amb això, [...] i quan has de pagar, els comptes i veus que tens això". "Quan has de pagar, has de treure aquests diners d'algun lloc", ha insistit, i ha assegurat que "algunes coses no les fem ideològicament, sinó per pura necessitat, i dic 'pura' perquè estem al Parlament". I encara ha ironitzat: "Jo també m'apunto a no retallar res i no vendre res, a pujar sous a la funció pública". Quant al procés, ha coincidit en la necessitat de combinar la unitat i al mobilització, perquè "si les institucions no sabem canalitzar les mobilitzacions, això no sortirà".

Finalment, molest per la referència a les utopies fallides de Mas, David Fernàndez ha reclamat que "algun dia haurem de contribuir a abandonar el debat de la guerra freda" i ha etzibat que "sempre" han denunciat els règims de "capitalisme d'estat" com la URSS o la Xina. "No vivim en un altre món, vivim als Països Catalans comuns i cooperatius", ha asseverat. Així mateix, el diputat de la CUP ha defensat que actualment té lloc un canvi de cicle que es pot superar d'acord amb dos referents històrics "La reforma francesa, democratitzant, o el declivi de l'Imperi Romà".

stats