Política 25/05/2016

L'alcalde de Tortosa: "Si conservem el monument franquista serà per explicar què va significar"

Ferran Bel ha defensat a 'El món a RAC1' la consulta perquè els tortosins puguin decidir què fer amb el símbol feixista

2 min
El monument franquista de Tortosa divideix JxSí: CDC i ERC voten separats per primera vegada

El monument franquista que hi ha al mig del riu Ebre a Tortosa continua removent les aigües i generant debat públic sobre la memòria històrica. Aquest dimecres al matí, l'alcalde de la ciutat, Ferran Bel (CDC), ha defensat a 'El món a RAC1' la consulta que tindrà lloc el proper dissabte sobre si cal treure el monument o bé "reinterpretar-lo": "Si guanya l'opció de retirar-lo, no el destruirem, sinó que col·locarem alguns dels seus elements més significatius en un museu". En cas que els tortosins votin majoritàriament per l'opció de conservar-lo, ha dit l'alcalde, "el reinterpretarem reivindicant la memòria històrica i la pau, afegint-hi algun element que expliqui el que va significar fa 50 anys i el que volem que signifiqui 50 anys després".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts passat, el convergent ja va fer públic que votarà a favor de mantenir, reinterpretar i contextualitzar el polèmic monument franquista en la consulta.

Aquesta opció li sembla inacceptable a Toni Soler, que ha assegurat al programa que no li "entra al cap": "Hi ha dos elements que fan aquest 'tunejat' impossible: primer, la posició central del monument, i segon, l'agressivitat de les imatges. Aquella àguila amb les ales desplegades remet no només al franquisme, sinó també a tots els feixismes en general".

Per la seva banda, el periodista Francesc Marc-Álvaro ha dut la contrària a Soler, defensant el manteniment del monument i canviant-ne la simbologia: "No es tracta de treure o no el monument d'un lloc, sinó de donar-li un nou sentit, que no sigui només d'una part, sinó de tots els morts, de totes les víctimes de la Guerra Civil".

stats