Política 01/09/2012

Rajoy admet que la pujada de l'IVA és "dolorosa" però afirma que era l'única alternativa

El president del govern espanyol exigeix "lleialtat" i contenció verbal a les comunitats autònomes

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy amb el president gallec Nuñez Feijóo

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està convençut que Espanya sortirà de la crisi sempre que ara s'assumeixin els "esforços" necessaris. Entre els sacrificis que reclama a la ciutadania hi ha la pujada de l'IVA que s'aplica a partir d'aquest dissabte. Segons ha dit en un míting del PP a Soutomaior, a Pontevedra, és molt conscient que es tracta d'una mesura "dolorosa", però afirma que era l'única "alternativa" possible. Rajoy promet als espanyols que si hagués tingut a l'abast algun altre element fiscal per compensar la caiguda dels ingressos públics no hauria apujat un impost que grava el consum. Com ja va dir dimarts, es compromet a no apujar-lo de nou i, en tot cas, a abaixar-lo quan sigui possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Envoltat de la plana major del PP gallec, en un acte clarament ja preelectoral, Rajoy ha admès obertament que està perdent popularitat. Ara bé, ha reiterat que les mesures que adopta poden ser "criticades" però que demostren una cosa: "Aquest govern governa amb determinació i mogut només per l'interès general". Ha tret pit per haver posat en marxa el "projecte reformista" més important de la història recent espanyola i ha citat, com una de les principals "palanques" per a la recuperació econòmica, la reforma financera aprovada aquest divendres a la Moncloa.

"Galícia és capaç de fer front als deutes, altres desgraciadament no"

El president espanyol també ha tingut paraules per a les comunitats autònomes. Els exigeix "lleialtat" i contenció verbal perquè, segon diu, ara qualsevol "paraula" acaba tenint repercussió per al conjunt de l'Estat. Creu que el seu govern és el que ha sigut "més exigent" amb els governs autonòmics però el que els ha donat "més suport"."Hem d'anar junts", ha reiterat, bo i recordant que les autonomies "són Espanya".

Ha dedicat bona part del seu discurs a elogiar la feina d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Xunta, que ha contraposat a altres comunitats: "Galícia és una comunitat capaç de fer front als seus deutes. Desgraciadament, això no ho poden dir totes", ha subratllat. De nou, s'ha compromès amb el TGV a la seva comunitat autònoma natal. Sobre les inversions, ha posat èmfasi en una idea que pot fer trontollar moltes promeses polítiques: "El que mana és el BOE".

stats