Política 05/07/2015

Rajoy celebra que cada cop més catalans girin l'esquena a "la propaganda independentista"

Acusa el PSOE de ser "un titella dels radicals", amb referència a Podem

Joan Rusiñol
3 min
Mariano Rajoy i José María Aznar, aquest diumenge a la clausura del campus FAES. EFE

MadridAcompanyat de l'expresident espanyol José María Aznar, Mariano Rajoy ha clausurat aquest diumenge al migdia el Campus FAES, que organitza cada estiu aquesta fundació. Després de les crítiques rebudes fa una setmana pel president d'honor del PP, Rajoy ha reivindicat les essències de la seva formació i ha garantit que continuarà treballant per defensar la "sobirania nacional" perquè hi creu i perquè el dret a decidir dels espanyols no es pot trossejar. Ha estat en el marc d'aquesta reflexió quan s'ha felicitat pel fet que "cada cop més catalans apostin per la concòrdia i la unió enfront de l'obstinació i la propaganda independentista", en una referència al recent baròmetre del CEO.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que assegura que té "més il·lusió" que mai per repetir com a president espanyol després de les eleccions de finals d'any, ha promès a l'electorat conservador que els qui "volen trencar llaços de solidaritat entre espanyols i aixecar murs entre compatriotes" no se'n sortiran. També ha assegurat que els comicis del 27 de setembre al Parlament no es poden "instrumentalitzar" en funció de "deliris personals".

"Portamaletes" de Pablo Iglesias

El president espanyol ha dibuixat el moment actual com una cruïlla de camins –amb la mirada posada en l'exemple grec– en què els espanyols hauran de triar quin futur volen. Per això, ha carregat amb duresa contra la nova esquerra emergent, a qui acusa de "prometre el cel a la terra i acabar empedrant el camí cap a la pobresa", i contra el PSOE de Pedro Sánchez, "un titella dels radicals", ha afirmat. Afirma que els socialistes han "traït l'herència de centralitat" i s'han convertit en "portamaletes de populistes i separatistes".

Rajoy ha subratllat que, al costat de la recuperació econòmica, la seva gran prioritat a partir d'ara serà la bandera social i ha posat èmfasi en la desigualtat entre espanyols: una realitat, diu, que es corregeix creant llocs de feina. Ha instat els qui encara no hagin notat els efectes de la millora econòmica, que segons la Moncloa ja ha començat, a "mantenir l'esperança" perquè s'ha "fixat el full de ruta que condueix al benestar".

Pendent de Grècia

El president del govern espanyol no ha deixat passar l'oportunitat, en un dia que informativament està pendent d'Atenes, d'assegurar que les turbulències de la situació grega arribaran debilitades a Espanya per les reformes estructurals que s'han fet aquests quatre anys. Ara bé, admet que el futur més immediat d'aquell país pot afectar l'estat espanyol –com la resta de socis de la moneda comuna–. Guanyi qui guanyi el referèndum, avisa que "el futur no serà fàcil" però que l'euro sobreviurà, i ha alertat contra les receptes del primer ministre grec, Alexis Tsipras –sense citar-lo explícitament–, i mirant de reüll cap a Podem: "La demagògia sempre acaba xocant amb la realitat i sempre acaben pagant-ho els més vulnerables".

Han estat 45 minuts de discurs, amb un peu en la reivindicació de l'obra de govern i un altre en les promeses electorals. L'anunci de l'avançament de la rebaixa a l'IRPF, dijous passat, ha inaugurat una llarga precampanya, ja que la Moncloa no descarta que els comicis s'acabin fent al desembre per tenir temps de deixar aprovats els pressupostos. Divendres i dissabte que ve, els populars celebraran a Madrid una conferència política per començar a posar a punt el missatge de cara a les eleccions.

Aznar ha evitat avui les crítiques. Només ha recordat que l'any que ve farà 20 anys que va arribar a la Moncloa i vol celebrar-ho amb el seu partit encara al govern espanyol. Per això, ha desitjat "èxit" al seu successor. Rajoy ha presumit d'haver "encertat en el que és essencial" i ha subratllat que els "ideals" s'han de sotmetre a les possibilitats de cada moment històric. En síntesi, està convençut que "Espanya està avui millor de com ens la vam trobar".

stats