Política 13/01/2012

Rajoy sancionarà les comunitats que incompleixin el dèficit "amb reincidència i gravetat"

El consell de ministres aprova l'avantprojecte de la llei d'estabilitat i sostenibilitat pressupostària

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl govern espanyol sancionarà les comunitats autònomes que no compleixin els nous i estrictes criteris d'estabilitat pressupostària. Segons ha explicat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría aquests mecanismes de càstig seran especialment durs per aquells que incompleixin el dèficit amb "reincidència i gravetat". Aquest és un dels punts que s'inclou a l'avantprojecte de la nova llei, que desenvolupa la reforma constitucional de l'estiu passat, i que avui ha aprovat el consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha avançat que hi haurà límits de dèficit, de deute (60% del PIB, que només es podrà superar en casos de catàstrofe, recessió i emergència), i serà exigent amb la transparència. Sobre el control previ, al final només es limitarà a l'obligació de presentar un sostre de despesa abans d'aprovar els pressupostos. Hi haurà mecanismes correctors per quan hi hagi desviacions. "Espanya respon com un sol país davant la UE", ha avisat a les comunitats autònomes.

El govern espanyol diu que “cada comunitat” decidirà “com distribueix les despeses” dintre del “sostre de despesa” acordat amb l'Estat.

“Si en aquella execució pressupostaria existeix una desviació, hi haurà mecanismes de correcció. Si l'incompliment entra en infraccions” hi haurà “mecanismes sancionadors” amb “corresponents graduació”.

stats