Política 18/07/2012

Rajoy: "Aquest govern només pot decidir entre un mal i un mal pitjor"

El president del govern espanyol culpa Europa de l'ofec a les comunitats autònomes

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dimecres a la sessió de control del  Congrés / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha culpat aquest dimecres Europa de l'ofec a les comunitats autònomes. Segons ha dit al Congrés dels Diputats, responent a Josep Antoni Duran i Lleida, el Consell Europeu no permet a l'estat espanyol flexibilitzar aquest any l'objectiu de dèficit a les autonomies i obliga l'administració central a quedar-se el punt extra de marge que Brussel·les ha donat a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha tornat a fer servir l'argument que ja es relaxa l'objectiu de dèficit autonòmic per al 2013: d'un 0,5% a un 0,7%. No obstant això, la primera xifra no ha estat mai aprovada pel Consell de Política Fiscal i Financera i només apareix al pla que, de forma unilateral, va enviar fa uns mesos la Moncloa a Brussel·les.

Duran ha retret al govern espanyol "les formes i els continguts" de les últimes retallades. El líder de CiU a Madrid ha acusat Rajoy de ser "poc dialogant" i d'anar en "direcció contrària" al "pacte d'estat" que alguns sectors polítics reclamen.

De fet, el cap de l'executiu espanyol ha reconegut que té poc marge d'actuació: "Aquest govern només pot decidir entre un mal i un mal pitjor", ha etzibat al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Després de les crítiques del polític socialista per les retallades a la dependència a i a la desocupació –"portarà molta gent al límit de la desesperació", ha dit–, Rajoy li ha assegurat que no té més remei si vol reduir el dèficit públic per sanejar l'economia i tornar a crear llocs de feina. "Em pot explicar com es redueix el dèficit si no és així, perquè ho desconec", ha preguntat el president espanyol a Rubalcaba.

A la sortida del ple, Rajoy ha dit que comprèn les protestes dels ciutadans però ha reiterat que el seu camí és l'únic possible.

stats