Política 19/12/2011

Els partits catalans alerten d'intencions de recentralització del líder del PP

L'oposició, en el seu conjunt, qualifica el discurs de "decebedor" i "preocupant". En una piulada a Twitter, Duran i Lleida considera que el discurs destil·la una certa enyorança de la “España una, grande y libre”

Joan Rusiñol
2 min

MadridCrítica unànime dels partits de l'oposició al discurs que ha fet el candidat a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, tot i que des de diferents punts de vista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José Antonio Alonso, portaveu socialista, ha titllat de "decebedor i ambigu" el discurs perquè, a parer del PSOE, no hi ha hagut cap referència a l'hora d'explicar on serien les retallades per estalviar 16.500 milions d'euros. Pels socialistes, Rajoy ha avançat que reduirà càrregues fiscals però no com les compensarà.

Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha valorat positivament les mesures d'ajuda als emprenedors però ha qualificat de "preocupant" el discurs harmonitzador del president electe. El portaveu nacionalista, que encara no ha decidit si el seu vot serà l'abstenció o el vot en contra, ha recordat que Rajoy no ha parat en cap moment de "pluralitat ni diversitat". Tampoc hi ha hagut cap referència al pacte fiscal. No obstant, Duran i Lleida ha signat un tuit al compte @ciuduran2011 en què ha titllat el discurs de recentralitzador i ha subratllat que destil·la una certa enyorança de la “España una, grande y libre”.

El portaveu ecosocialista al Congrés, Joan Coscubiela, hi ha vist una "clara recentralització competencial" i "ajustaments sense dir com s'augmenten" els recursos fiscals.

Alfred Bosch, cap de files d'ERC-RCat-Catalunya Sí a Madrid ha reiterat que votaran no a la investidura de Rajoy. Ha assegurat que avui encara té més motius per "sortir d'aquesta Espanya" perquè, entre d'altres coses, ha quedat clar que Catalunya "no tindrà el concert econòmic". "Ha fet servir els tòpics que com a demòcrates i catalans més ens fereixen".

Josu Erkoreka, del PNB, també ha denunciat que el PP vol fer "taula rasa" del model autonòmic aprofitant la crisi econòmica. Li ha sorprès "negativament" que no hagi fet cap referència al cessament de l'activitat armada d'ETA.

En canvi, Rosa Díez, d'UPyD ha lamentat que el candidat no hagi plantejat una revisió del "model d'Estat que és un llast pel creixement econòmic". Ha criticat que, a parer seu, Rajoy demani "permís" a les comunitats autònomes per fer reformes que són competències autonòmiques i que no opti per imposar el criteri estatal.

stats