Política 24/01/2015

Rajoy esquiva parlar de corrupció, tot i que l'hi demanen en un acte amb els joves del PP

Centra els retrets en l'avançament electoral a Catalunya i en les propostes polítiques de Podem

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un acte amb joves del PP. EFE

Mariano Rajoy s'ha sotmès a unes quantes preguntes dels joves del seu partit durant la segona jornada de la convenció del PP. Tot i que aquest tipus de formats acostumen a estar dissenyats prèviament –amb ben poc marge per a la improvisació–, una noia li ha reclamat que "aprofundeixi" en la lluita contra la corrupció perquè és una problemàtica que els "persegueix" dia a dia. Rajoy prenia notes, en un acte de caràcter pretesament informal, de les inquietuds dels membres de Noves Generacions per donar-hi resposta. Però ha esquivat aturar-se en aquest punt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit, de corrupció en parlarà demà, diumenge, en el discurs de clausura de la convenció, malgrat que les declaracions de l'extresorer Luis Bárcenas ressonen entre les parets del Palau de Congressos de Madrid, on el partit intenta centrar els debats en economia i agenda social. De regeneració democràtica també se'n parla aquest dissabte en un dels fòrums però sense la presència del president espanyol.

En la seva intervenció inicial, Rajoy s'ha limitat a dir que els polítics cometen, com tothom, "errors" i que també "s'equivoquen" i ha fet una defensa genèrica de l'honradesa del gruix de la classe política contra l'atac "brutal" que rep. Tot i les preguntes dels periodistes a la sortida de l'acte, cap resposta a les declaracions que divendres va fer Bárcenas, en què assegurava que Rajoy sabia des del "principi" que hi havia la suposada caixa B.

Anunciar ara eleccions catalanes, un "disbarat"

En canvi, el líder del PP no ha evitat referir-se a una pregunta sobre l'escenari polític català. Ha assegurat, com ha dit en altres ocasions, que l'avançament electoral per al 27 de setembre respon a interessos "partidistes" de CiU i d'ERC, que obvien a parer seu la prioritat de lluitar contra la crisi.

Segons Rajoy, a més, anunciar amb tanta antelació els comicis és un "disbarat".

També ha carregat, sense citar-los, contra Podem. S'ha preguntat si pretenen canviar un sistema que els ha permès estudiar en col·legis públics, curar-se a la sanitat pública i rebre beques de 1.800 euros "sense assistir" al lloc becat, amb referència a la polèmica del número 3 de la formació, Iñigo Errejón. Diu que ell, en canvi, vol "perfeccionar" aquest sistema i demana als joves del PP que "parlin bé d'Espanya" en contra dels qui posen l'accent en allò que no funciona.

stats