Política 10/02/2016

Rajoy acusa Sánchez d'obviar "l'amenaça independentista" per ser investit president

El president del govern en funcions retreu als socialistes voler governar amb el suport de "populistes i separatistes"

Ara
2 min
El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, aquest dimecres al Senat. EFE

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha tornat a atiar el sobiranisme català per defensar una gran coalició liderada per ell i amb el suport del PSOE. En una intervenció davant el grup parlamentari popular –a la qual no ha assistit l'exalcaldessa de València i ara senadora, Rita Barberá– el líder del PP ha acusat el secretari general socialista, Pedro Sánchez, d'arraconar "el problema més important" que té Espanya, "l'amenaça independentista a Catalunya", per intentar teixir un pacte per a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha apel·lat al document que el PSOE va enviar dilluns als grups amb qui negocia la possibilitat d'articular una majoria alternativa als conservadors. Segons ha dit, al text "no es parla" de la unitat d'Espanya i de la sobirania nacional, un fet que considera una "enorme irresponsabilitat". De fet, Rajoy ha assegurat que respondre al plet català és el primer dels cinc objectius que plantejarà aquest dijous al líder de Ciutadans, Albert Rivera, i divendres a Pedro Sánchez, per vertebrar una gran coalició que tingui el suport de 252 diputats, ha afirmat.

Aquests cinc eixos són: "La defensa de la nació espanyola", l'ocupació, blindar "els pilars de l'estat del benestar", la lluita contra el terrorisme i la lluita contra la corrupció. En aquest últim punt, ha defensat que el seu govern ha permès que "es coneguin" els casos que ara van aflorant. En canvi, els casos de presumptes irregularitats que esquitxen els populars són un dels principals esculls per a l'entesa amb els socialistes.

"Amb 90 vots no es pot governar", ha conclòs el president en funcions, i ha avisat Sánchez que si rebutja la seva proposta d'una gran coalició –com les que existeixen "en 13 països europeus"– portarà Espanya a unes noves eleccions o a un executiu amb el suport de "populistes i separatistes", en referència a Podem i a ERC i Democràcia i Llibertat.

stats