Política 28/05/2012

Rajoy: "No hi haurà cap rescat europeu de la banca espanyola"

El president espanyol defensa la gestió governamental amb Bankia i reclama una crida d'Europa sobre "la irreversibilitat de l'euro"

Joan Rusiñol
2 min

Madrid"No hi haurà cap rescat [europeu] de la banca espanyola", ha dit taxatiu el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha negat avui que les decisions preses sobre Bankia tinguin res a veure amb l'alça de la prima de risc espanyola. "Les decisions que hem pres donen tranquil·litat perquè és un exercici de transparència", ha assegurat. Pel cap de l'executiu, l'alternativa era deixar que el banc "fes fallida". Ha recordat que els diners públics que ara s'injecten "es recuperaran" quan, un cop sanejada i recapitalitzada, l'entitat es vengui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha deixat entreveure que injectarà diners públics a la banca a través de deute públic. Tot i això, però, ha avisat que encara està acabant de perfilar el mecanisme final. Ara bé, ha subratllat que això no implicarà cap augment del dèficit públic espanyol ni tampoc pujades d'impostos i retallades que no estiguessin ja previstes.

Crida al BCE

Per explicar les pressions dels mercats ha apuntat a la situació de Grècia, als "dubtes" que planegen sobre la zona euro, i ha reclamat respostes a la UE. "Amb una prima de risc de 500 punts és molt difícil finançar-se a l'exterior", ha dit. Ha esquivat fer una petició directa al BCE perquè compri deute. Ha optat per reclamar a Europa solucions per garantir la "sostenibilitat" del deute espanyol dels països que "compleixen els compromisos i fan les coses bé". En aquest sentit, ha exigit –amb urgència– diverses vegades que es "dissipin els dubtes sobre l'euro" a través d'una resposta "clara, contundent i enèrgica".

En el context actual és "fonamental seguir pel camí de la reducció del dèficit públic". Per ell, aquesta és la base per aconseguir l'objectiu "nacional" de crear llocs de feina i créixer econòmicament.

Ha comparegut en un dilluns negre per a l'economia espanyola, amb la prima de risc per sobre dels 500 punts i Bankia caient a la borsa. A l'entrada de la seu, alguns dirigents del partit han defensat la tesi que cal donar explicacions a la ciutadania de la situació de l'entitat bancària i la intervenció governamental.

Rajoy ha comparegut davant la premsa després del comitè executiu del PP d'aquest matí, a la seu del carrer Génova de Madrid. És la seva primera intervenció en solitari a la capital de l'Estat, amb preguntes dels periodistes, des que va guanyar les eleccions del 20 de novembre. Les anteriors havien sigut a l'estranger o a la Moncloa, acompanyat de mandataris estrangers.

Crítica al PSOE

Rajoy ha criticat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per reclamar ara a l'Església que pagui l'IBI dels seus immobles. Ha avisat que ell no entrarà en aquesta mesura perquè Espanya té altres "problemes" més importants. A més, ha recordat als socialistes que si volien revisar el que s'havia concordat amb la Santa Seu podien haver-ho fet mentre governaven ells. A preguntes dels periodistes, ha afirmat que el PP paga l'IBI de la seu del carrer Génova de Madrid.

stats