LA CRISI DE LA MONARQUIA
Política 08/06/2012

Continua el degoteig de mocions contra la figura del rei d'Espanya

Santa Eulàlia de Riuprimer se suma a Berga i Ripoll en la llista de municipis que declaren Joan Carles I 'persona non grata'

Marc Toro
2 min
El rei Joan Carles va reprendre ahir la seva agenda institucional amb una audiència.

BarcelonaL'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) s'ha sumat aquesta setmana a la llista de consistoris que han decidit declarar Joan Carles I 'persona non grata'. D'aquesta manera, augmenta fins a tres el nombre de poblacions que han fet declaracions semblants contra el el rei d'Espanya, juntament amb Ripoll i Berga. L'objectiu d'aquests municipis és mostrar el seu rebuig cap a una institució no escollida democràticament i actuar davant el seguit d'accions polèmiques que han envoltat recentment la casa reial, que troben la seva culminació en la cacera d'elefants del monarca a Botswana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, aprovada al ple d'aquest dilluns per unanimitat, recorda que "Joan Carles de Borbó, actual rei d'Espanya, no ostenta aquest títol com a resultat d'un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor Francisco Franco" i que "el seu regnat entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara els Països Catalans no han recuperat". D'altra banda, la proclama no descarta la implicació directa del rei d'Espanya en el cop d'estat del 23-F.

Berga va ser el primer municipi d'aprovar una moció en aquests mateixos termes a principis de maig, amb els vots favorables de la CUP, les abstencions de CIU i PSC i el vot en contra del PP. La premsa internacional va fer-se ressò de la noticia i la declaració es va convertir en el detonant perquè altres municipis es plantegessin també declarar 'persona non grata' el rei.

A finals de maig, Ripoll va convertir-se en el segon municipi d'emprendre aquest tipus d'acció, en aquest cas amb vuit vots favorables d'ERC i CIU i les abstencions de la resta de regidors. La moció, declarava 'non grata' la figura del rei i la de tota la casa reial i reprovava "qualsevol règim autoritari o monàrquic arreu del país".

Vilafranca no aconsegueix tirar endavant la moció

Vilafranca del Penedès podria haver esdevingut el segon municipi a tirar endavant una declaració com la de Berga, però la proposta dels grups municipals de la CUP, ICV-EUiA i ERC va ser rebutjada a mitjans de maig amb els vots en contra de CIU, PSC i PP. Tot i reconèixer que la figura del monarca "grata, grata, no ho és", l'alcalde del municipi, Pere Regull (CiU), va explicar que la moció no aportava "res de bo" a Vilafranca i que encara havia d'"anar a Madrid a demanar diners".

stats