Política 28/12/2010

Rubalcaba avisa Otegi: cal substituir la paraula "ETA" per la paraula "fi"

El vicepresident primer del govern espanyol respon al líder abertzale que l'etapa de "les treves ja ha passat"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl ministre de l'Interior i home fort del govern de Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba, creu que les declaracions d'Arnaldo Otegi al The Wall Street Journal –en què es mostra confiat en què ETA està preparada per abandonar les armes– "no són noves". Molt prudent i escèptic, en declaracions a Ràdio Euskadi, Rubalcaba ha avisat al líder de la il·legalitzada Batasuna que "dècades de fets" com els que ha protagonitzat ETA no es tanquen "amb dues o tres declaracions". "Cal passar de la fase declarativa a la de veritat", ha subratllat el ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, Rubalcaba ha recordat que ja "no es tracta d'un alto el foc" perquè "aquesta etapa ja ha passat". Ha dit que l'Estat espanyol "ho ha provat tres vegades" i que ara, un cop apresa la lliçó, només hi ha una resposta: que se substitueixi la paraula "ETA" per fi". Tot i la prudència, s'ha mostrat convençut que som "al principi de la fi de la violència" i que ara ningú es pot "equivocar", ha emfatitzat. Per això, ha demanat que es mantingui "la unitat" dels partits democràtics, que "no hi hagi tensions". I ha afegit que cal ser "raonablement desconfiats".

El govern espanyol, doncs, manté la fermesa discursiva dels últims dies mentre es manté el compàs d'espera d'un possible comunicat de l'organització terrorista en què hipotèticament podria anunciar que abandona les armes amb caràcter permanent. Algunes informacions periodístiques han apuntat els últims dies que ETA podria fer aquest gest durant les festes de Nadal, emmarcat en aquest allunyament cada dia més visible de l'esquerra abertzale respecte de la violència.

stats