Política 30/05/2011

Rubalcaba: "La relació entre Catalunya i Espanya és complexa però crec que sé com resoldre-la"

En la primera compareixença després del comitè federal, el futur candidat del PSOE diu que no hi ha hagut "ni cop de dit ni conspiració"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl vicepresident primer del govern espanyol ja actua com a candidat del PSOE a les eleccions generals de l'any que ve. Avui ha comparegut a la seu socialista de Ferraz, després del comitè federal de dissabte que el va avalar com a successor de José Luis Rodríguez Zapatero. Abans ha explicat el seu projecte a la comissió permanent del partit. En la intervenció pública, Rubalcaba ha parlat de Catalunya i, a preguntes dels periodistes, ha admès que la relació entre Catalunya i Espanya "és complexa" però que ell creu que sap "com resoldre-la". Només ha demanat "uns mesos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El successor de Zapatero ha assegurat que cal "millorar" aquesta entesa tot i que "s'han fet moltíssims esforços que no han sigut ben compresos ni aquí ni allà". Segons ha dit, ha sentit el suport de molts militants del PSC, si bé els socialistes catalans van vetar la presència de dirigents estatals durant la campanya de les municipals. Tot i que és un dels dos grans graners de vots socialistes a les generals, no serà ni la primera ni la segona comunitat que visitarà Rubalcaba. Dimecres anirà a Sevilla i el cap de setmana a Cantàbria i Astúries. A Catalunya vindrà la setmana que ve però, en principi, no hi farà cap acte públic, sinó que escoltarà les inquietuds del PSC.

Pérez Rubalcaba ha assegurat avui que en el procés de designació no hi ha hagut "ni cop de dit ni conspiració", com s'ha publicat a la premsa. Ha explicat que ahir a la nit va parlar "llargament" amb la ministra de Defensa, Carme Chacón, que dijous va renunciar a competir a les primàries, tot i que fins dimarts passat ho tenia tot a punt per intentar-ho. Segons ha relatat, li va dir que "comptava" amb ella i Chacón es va posar a la seva disposició. A Rubalcaba no l'ha molestat que ahir la ministra posés l'accent en la "dilatada" experiència del vicepresident. Per ell, la veterania és un "actiu".

Rubalcaba, que no ha volgut dir quan va rebre el vistiplau de Zapatero a la seva designació, ha assegurat que ha rebut "milers de cops de dits dels companys que em deien que em presentés", sobretot durant la campanya del 22-M. Es presenta, diu, per "guanyar" amb un projecte que combinarà "continuïtat i canvi".

stats