Política 04/02/2012

Rubalcaba vol un PSOE "espanyol" i no "una confederació de partits"

Assegura que si guanya ell no serà "sectari" ni hi haurà "rubalcabisme". Demana que no hi hagi "radicalismes verbals" però, al mateix temps, afirma que haurien d'haver estat més durs amb els banquers i que es plantejarà "seriosament" la revisió dels acords amb la Santa Seu.

Joan Rusiñol
2 min

SevillaEl candidat a la secretaria general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat el vot als delegats del PSOE apel·lant als sentiments i a la pertinença al Partit Socialista. "Estimo molt aquest partit", ha dit. "Quan miro enrere, sento orgull. Quan miro endavant, sento orgull, entusiasme i alegria". Ha demanat obrir una "nova pàgina" que connecta amb una història de 130 anys, amb persones perseguides per la dictadura. A partir d'aquí, sense citar la seva rival, Carme Chacón, ha passat a l'atac.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No vol "salvadors"

Ha deixat molt clar que no vol "un lideratge personalista, carismàtic". "No he cregut mai en els salvadors i ara menys que mai", ha alertat. Assegura que treballarà per un "lideratge col·lectiu". "La confiança només la pot recuperar qui demostri capacitat i solvència". I ha marcat distàncies amb la seva Chacón, qualificant-la implícitament de dèbil: "Seré un líder socialista fort, a mi no em trencaran. No em faran donar ni un sol pas enrere". Aposta per defensar "un canvi amb contingut" per aixecar un model alternatiu al del govern del PP. "Van marxar amb mentides i tornen amb mentides", ha subratllat.

Espanyol

Rubalcaba ha tornat a afirmar que no renunciarà a cap de les sigles del PSOE, posant molt d'èmfasi en la E d'espanyol. Ha dit que cal reforçar les federacions del partit però sense "traspassar la línia" per evitar "una confederació de partits". Ha subratllat la necessitat de fer el mateix discurs arreu, amb un "equip reconegut" al capdavant. "Som l'únic partit que ha governat a totes les comunitats autònomes, d'Andalusia a Catalunya", ha dit.

Sense sectarisme

Ha afegit, per escampar temors dels candidats: "Odio el sectarisme. No sóc sectari ni amb els que ho són". Ha alertat que si algú pressiona els delegats en nom seu és fals.

Buscant el vot andalús i zapaterista

Per atraure els votants socialistes, més decantats cap a Chacón, ha elogiat la feina feta a Andalusia."Sevilla és la capital del socialisme i el PSOE andalús el cor i la columna vertebral del socialisme espanyol". "Astúries i Andalusia són el primer pas de la recuperació socialista", assegura Rubalcaba.

I per captar el vot zapaterista –inclinat a favor de la catalana– ha reivindicat ha reivindicat el llegat de Zapatero, de qui ha dit que "només vaig sentir plorar un cop": quan ETA va cessar la violència. "Això ha estat molt dur", en referència a la lluita contra el terrorisme. Ha recollit el guant de fer una oposició "útil i intel·ligent", un dels punts forts de la seva candidatura. Alguns delegats temen que Chacón no vulgui acords d'Estat amb el PP.Ha admès, picant l'ullet a l'ala esquerranosa del partit que es van "equivocar" no actuant contra els banquers que no feien les coses bé. I ha proposat plantejar-se "seriosament" la revisió dels acords amb la Santa Seu.

Després, però, ha dit que no es pot recuperar la confiança "amb exercicis de radicalisme verbal".

"Canviar el PSOE perquè segueixi sent el PSOE", ha conclòs.

stats