DEBAT D'INVESTIDURA
Política 12/11/2015

Rabell: "L'únic lloc on no ens durà aquest full de ruta de Mas és a una República Catalana"

El líder de Catalunya Sí que es Pot acusa el president d'"empènyer la dreta nacionalista més rància"

Sara González / Núria Orriols
2 min
El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, al segon debat d'investidura. / PERE VIRGILI

BarcelonaAferrat al seu discurs en contra de la investidura d'Artur Mas, el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha deixat clar que no donarà treva i que res els mourà del seu 'no' a un govern liderat per cap dels membres de Junts pel Sí. Tampoc l'aprovació d'una declaració de ruptura ara suspesa pel Tribunal Constitucional que, al seu judici, no suposarà cap avenç. "L'únic lloc on no ens durà aquest full de ruta de Mas és a una República Catalana", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I això que Rabell ha defensat que la "desobediència" ha estat clau en moltes conquestes democràtiques. "Si Arrimadas està asseguda aquí és perquè aquesta institució va ser conquerida per la desobediència. La desobediència porta els seus fruits, i és mare de la democràcia", ha afirmat. Amb tot, ha advertit que en el full de ruta independentista el problema és "què s'està disposat a assumir i fins a quin punt", tenint en compte que el president en funcions és "incapaç" de generar les adhesions socials i polítiques que necessita per tirar endavant el seu projecte.

Rabell s'ha mostrat escèptic pel que fa al camí que pot prendre el procés després de la suspensió de la declaració de ruptura per part del Tribunal Constitucional, ja que a parer seu la resolució només serveix per "empènyer la dreta nacionalista més rància" i frena els "efectes" que les mobilitzacions independentistes havien començat a tenir, segons ell, en la "consciència democràtica" de la ciutadania espanyola.

Per al de Catalunya Sí que es Pot, l'única sortida exitosa del procés sobiranista és teixir complicitats amb altres forces polítiques de l'Estat –en al·lusió a Podem i IU– per trobar una "sortida democràtica" al conflicte concretada en un referèndum. "Amb aquest full de ruta ja estem entrant en una paràlisi. Si no hi ha un govern de la desconnexió és perquè a Catalunya no hi ha una majoria social per la desconnexió". Durant el torn de rèplica, Rabell ha insistit que la confluència d'esquerres defensa el dret a decidir davant d'aquells que el "tenen per un no ningú", però també davant els que el donen "per amortitzat". Ha afegit que només amb una majoria social prou important a favor de la independència sorgida d'un referèndum aquesta opció serà viable.

En relació amb la proposta de govern coral que ha fet Artur Mas i a la invitació –irònica– de dimarts del president a la CUP per fer una assemblea amb els 72 diputats, Rabell ha ironitzat: "No sé on faran l'assemblea, si a Can Vies o al Majestic".

stats