EUSKAL HERRIA
Política 27/11/2010

L'esquerra abertzale anuncia una nova organització que respecti la llei de partits

L'anunci arriba després de mesos de negociacions amb EA, Aralar i Alternatiba i coincideix amb el pacte entre PSOE i PP per endurir el setge als regidors que no condemnin la violència

Roger Tugas
2 min
Dirigents de l'esquerra abertzale en la roda de premsa en què anuncien una nova formació política.

BarcelonaLes organitzacions de l'esquerra abertzale volen tornar a ser presents a les institucions i, per aconseguir-ho, avancen en el seu procés basat només en “principis democràtics”. Ahir van fer un nou pas en aquest sentit quan, davant un auditori pamplonès de 300 simpatitzants, el dirigent de l'antiga Batasuna Rafa Etxeberria i l'alcaldessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, van llegir un manifest en què anunciaven el registre dels Estatuts d'un nou projecte polític “en conformitat amb els requisits” establerts en la llei de partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ja havien fet en actes anteriors, els líders de l'esquerra abertzale van confirmar que el partit “haurà de rebutjar l'ús de la violència o l'amenaça de la seva utilització per aconseguir objectius polítics”. Amb aquest acte i després de mesos aplanant el camí i de negociaciar amb Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba –escissió sobiranista d'Ezker Batua–, l'antiga Batasuna formalitza l'anunci d'una nova organització que aparca qualsevol temptativa de “coacció violenta en l'estratègia independentista i socialista” i limita el camp a “l'ús exclusiu de la mobilització i adhesió popular, la desobediència civil, la lluita ideològica i la participació político-institucional”, com recull EFE.

Aquesta nova fase coincideix amb l'acord entre PSOE i PP per endurir la llei de partits, per tal d'expulsar de les institucions càrrecs electes que no condemnin la violència. Els partits estatals no facilitaran l'avenç de l'estratègia abertzale i el vicepresident primer i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va deixar clar divendres que no permetrà que Batasuna doni “gat per llebre” i va instar-la a trencar amb ETA o a fer que aquesta abandoni les armes. Per la seva banda, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, va insistir ahir que “Batasuna és ETA i no cap en democràcia, tot i que es vesteixi de seda”. “Cap disfressa d'ETA pot arribar a les eleccions municipals”, va sentenciar.

stats