Política 06/02/2017

El govern espanyol titlla la mobilització davant el TSJC de "numeret" i recorda que "tothom és igual davant la llei"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha augurat que la "pressió" dels ciutadans a les portes del TSJC "no funcionarà"

Ara
7 min
Rafael Catalá ha afirmat que el govern també mirarà d'agilitzar els casos que arribin als tribunals.

BarcelonaBona part del govern espanyol ha sortit aquest matí a defensar la justícia i mirar de minimitzar, o criminalitzar, la mobilització de suport a Mas, Ortega i Rigau que ha tingut lloc davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) abans i durant el judici pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segueix el minut a minut del judici i la mobilització

Soraya Sáenz de Santamaría

"El respecte a la llei és la primera obligació dels governants"

La vicepresidenta espanyola s'ha referit aquest dilluns a la declaració de Mas i ha asseverat que "el respecte a la llei és la primera obligació dels governants. Per això, la també ministra d'Administracions Territorials ha demanat als governants catalans que siguin "coherents" i ha afegit que "si alguns consideren que emparant-se en la llei poden existir aquestes manifestacions també l'han de respectar quan li imposen obligacions com a governant". Santamaría també ha precisat que buscaran acords amb el PSOE i amb Ciutadans per posar fre a la voluntat del Govern de fer el referèndum: "Espero que imperi el sentit comú, però buscarem en totes les nostres actuacions entesa amb els partits".

Íñigo Méndez de Vigo

"Tots els ciutadans són iguals davant la llei"

El portaveu del govern i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dilluns a Onda Cero que "tots els ciutadans a Espanya, tots, amb independència de si han estat presidents d'una comunitat o no, són iguals davant la llei, i quan un tribunal els crida per declarar hi han d'anar, hi vagin sols o hi vagin acompanyats".

El portaveu del Govern ha subratllat que a Espanya el "garant" de l'estat de dret són els tribunals. "I no cal tenir por dels tribunals, a l'inrevés, tot el contrari, cal anar als tribunals per aclarir les coses", ha conclòs.

Enric Millo

"Aquestes persones defensen la desobediència, no la democràcia"

El delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, ha destacat que els milers de persones congregades aquest matí davant dels jutjats "han defensat la desobediència, no la democràcia". Millo ha insistit que per defensar la democràcia cal respectar la llei vigent. Millo ha fet aquestes declaracions durant la visita a la seu de la Fundació Mobile World Capital, al Palau de Barcelona, juntament amb el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

Rafael Catalá

"La democràcia és el respecte a les institucions"

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que la mobilització de suport a Mas, Ortega i Rigau és un "numeret" impropi d'una "societat democràtica". "Veiem la paraula 'democràcia' al cap del carrer, i la democràcia és el respecte a les institucions, mentre que el que s'està fent avui no és respectar el poder judicial", ha dit en una entrevista a la Cope. Segons Catalá, el judici a l'expresident i a les dues exconselleres és fruit que el 9-N es va "incomplir una norma", fet que en un estat de dret "té conseqüències".

La mobilització, ha dit, és un intent de "transmetre als ciutadans i a l'opinió pública que aquest és un judici polític en què s'està limitant la democràcia o la llibertat d'expressió" per "confondre", però "als jutges no els influirà en absolut".

El ministre ha insistit que el seu executiu vetllarà perquè no se celebri un referèndum a Catalunya i que "es compleixin les lleis" sense deixar ningú "al marge de la legalitat". "Si algú s'entossudeix a parlar del que no és possible i actuar en contra del que és possible la llei funcionarà i garantirem que es compleix a tot Espanya", ha dit. En ser preguntat per la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que permet intervenir competències de la Generalitat, Catalá s'ha mostrat convençut que no caldrà arribar-hi" perquè "no hi haurà referèndum". "Som un país democràtic on les lleis es compleixen", ha dit. "Cada actuació que es pren per part d'un govern seriós té estudis i reflexió, i per descomptat que l'aplicació del 155 està estudiada, fins i tot hi ha tesis doctorals sobre això, així que per descomptat que sí", ha dit.

Alfonso Dastis

"Ningú dubta que a Espanya l’estat de dret funciona"

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat que no el preocupa la imatge que Espanya està donant amb el judici a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N. La comunitat internacional “no ho ha de veure de cap manera especial”, perquè “és una actuació dels tribunals prevista perfectament per l’ordre constitucional i l’estat de dret espanyol”, ha assegurat Dastis abans de reunir-se amb els seus homòlegs dels 28 a Brussel·les. Segons Dastis, “ningú dubta que a Espanya l’estat de dret funciona”, i aquest dilluns “es jutja una actuació que desconeixia una sentència del Tribunal Constitucional, res més que això”, ha insistit el ministre espanyol.

Albert Rivera

"Una gran cortina de fum"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha augurat que la “pressió” dels ciutadans a les portes del TSJC “no funcionarà” per “molta gent a la porta i autocars que hi enviïn”, i ha mostrat la seva confiança en els “jutges, fiscals i servidors públics” perquè són la “garantia” de l’estat de dret.

En declaracions a TVE, el líder de Ciutadans ha afegit que “intentaran” pressionar, perquè el nacionalisme sempre pressiona”, i ha fet una crida a “no entrar en el joc” ni en el “victimisme”. “Que compareguin i se’ls jutgin com a qualsevol altre ciutadà”, ha demanat el president de Ciutadans, que ha qualificat tot aquest procés de “gran cortina de fum” per tapar presumptes casos de corrupció de l’antiga Convergència. En aquest sentit Rivera l’ha definit com el “partit del 3%”, del qual ha dit que “no pot seguir impune”, i s’ha mostrat partidari que “se sàpiga què hi ha darrere aquesta corrupció”.

El líder de Ciutadans també s’ha referit a les paraules de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que va assegurar que els volien de “genolls” però els tenen “dempeus”, i ha dit: “L’èpica de laboratori no la comparteixo”. “Se’l jutja per prevaricar, per incomplir les lleis i per ser un dirigent que se salta les regles de joc”, ha sentenciat en referència a l’expresident de la Generalitat.

Xavier García Albiol

“Mas ha tingut una actitud molt covarda”

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha titllat de “covard” el comportament de Mas en la primera jornada del judici pel 9-N. “La gallardia que mostra al carrer i el fet de treure pit han desaparegut quan s’ha assegut davant el jutge. Només ha contestat les preguntes fàcils de la seva defensa”, ha criticat Albiol.

“Crec que ha tingut una actitud molt covarda. S’ha de ser valent al carrer i també davant el jutge, i Mas no ho està sent”, ha insistit el líder popular, que també ha volgut posar sobre la taula “la falta d’arguments” de l’expresident de la Generalitat en la seva declaració. Sobre la concentració pel 6-F a l’exterior dels TSJC, Albiol l’ha considerat “absolutament minoritària”. “Catalunya avui no s’ha parat, i això demostra, una vegada més, la pèrdua de la capacitat de mobilització del món independentista”, ha valorat.

Miquel Iceta

"Pocs governs democràtics se salten la llei"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que el judici contra Mas, Rigau i Ortega ha evidenciat "el fracàs de dos governs incapaços de dialogar" i alhora "el fracàs d'uns dirigents que no van atendre una decisió del Tribunal Constitucional" arran del 9-N. En aquest sentit, Iceta creu que els tres exmembres del Govern i l'exconseller i diputat del PDECat, Francesc Homs, s'enfronten a procediments judicials per desobeir el TC i "no per les seves idees".

En roda de premsa a la seu del partit, Iceta ha fet una crida als executius català i espanyol perquè la societat no sigui "ostatge de la incapacitat per resoldre un veritable atzucac". "Som a temps d'evitar el xoc de trens", ha arengat el dirigent socialista. A més, ha advertit que "pocs exemples es poden trobar de governs democràtics que se saltin la llei".

Inés Arrimadas

"No es jutja a ningú per les seves idees"

La cap de l'oposició al Parlament i portaveu estatal de C's, Inés Arrimadas, ha retret a Mas, Ortega i Rigau que, en la seva declaració davant els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no hagin estat "valents" per dir que van "desobeir" el Tribunal Constitucional en l'organització del 9-N. En la seva opinió, els encausats no defensen el mateix dins i fora del tribunal. Ara diuen que "no sabien res" del 9-N, mentre que abans "treien pit de no fer cas" al TC, ha argumentat.

En roda de premsa a Madrid, Arrimadas ha assegurat que "no es jutja a ningú per les seves idees, sinó per saltar-se les lleis democràtiques que tots hem de respectar". També ha demanat que els empleats públics "no rebin pressions de ningú". A més, ha reclamat que Mas "i la resta d'implicats pel 9-N" siguin tractats per la justícia "com qualsevol espanyol", perquè "els polítics no poden tenir privilegis davant la llei i la justícia".

Respecte a la concentració ciutadana del 6-F, la cap de l'oposició al Parlament ha avisat que "les estelades i les manifestacions no ens pararan per destapar tots els casos de corrupció a Catalunya".

Pablo Casado

"La Catalunya real, a aquesta hora estava treballant"

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha assegurat en roda de premsa a la seu de Génova, després de l'executiva del partit, que els ciutadans que han assistit a la mobilització són "sobretot càrrecs públics", mentre que "la Catalunya real a aquesta hora estava treballant".

Segons Casado, la justícia espanyola és "independent" i es jutja Mas per "haver desobeït una decisió del TC", ja que "ningú està per sobre de la llei i no hi ha cap ideologia que justifiqui l'incompliment de la llei". També ha criticat l'expresident de la Generalitat per haver declarat al TSJC que el TC no li va notificar correctament els termes de la suspensió. "Que s'aclareixi, perquè no es pot xuclar i bufar alhora. Un dia diu que el TC és un òrgan polític coactiu que li va impedir dur a terme la voluntat del poble, i un altre, que el TC no li va dir absolutament res", ha dit.

Pel que fa al cas 3%, ha assegurat que posa de manifest que "no és cert això que Espanya robava Catalunya", sinó que "qui robava Catalunya era CDC".

Associació Professional de la Magistratura

“Els qui qüestionen la neutralitat i la independència de la justícia espanyola han reclamat en moltes ocasions l’auxili judicial"

L’Associació Professional de la Magistratura (APM) ha lamentat “l’intent” de voler pressionar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que, al seu parer, ha significat la concentració d'aquest matí. En un comunicat, l’entitat ha criticat que es parli de “judici a la democràcia” per “posar les urnes el 9-N”, quan en realitat hi ha una acusació per desobediència i prevaricació. En aquest sentit, l'APM ha denunciat “l’intent de deslegitimar l’actuació del poder judicial” quan s’utilitzen aquestes expressions.

Segons l'associació, el Govern s'ha aprofitat una "posició de preeminència" per demanar la participació d'empleats públics a la concentració. Així mateix, ha carregat contra la “participació directa” d’entitats i càrrecs públics electes i no electes i de corporacions locals i els ha demanat “responsabilitat” i “respecte” cap a la tasca dels jutges i magistrats catalans. A més, ha subratllat que “els qui qüestionen la neutralitat i la independència de la justícia espanyola han reclamat en moltes ocasions l’auxili judicial per fer complir les resolucions que els eren favorables”.

stats