Política 31/05/2014

Rajoy torna a Catalunya amb una petició de diàleg de Mas davant la mirada dels empresaris

El president del govern espanyol clausurarà la trobada anual del Cercle d'Economia a Sitges

2 min
Mariano Rajoy ha aconseguit un gran botí l’endemà que els seus camarades catalans quedessin en cinquè lloc a les eleccions europees.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torna aquest dissabte a Catalunya, i ho farà després que el president de la Generalitat, Artur Mas, li hagi demanat reprendre el diàleg sobre la consulta després del resultat de les eleccions europees, i davant l'atenta mirada dels empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presència de Rajoy a la cloenda de la XXX Reunió del Cercle d'Economia, que se celebra des de dijous a Sitges, arriba després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi demanat a Mas aquest mateix divendres que eviti dubtes "un dia sí i un altre també sobre el compliment de la legalitat".

Mas i Rajoy fa mesos que no es veuen, i la consulta no ha estat objecte de negociació, ja que el president espanyol ha al·legat, en reiterats ocasions, que no pot ni vol negociar una cosa que és anticonstitucional perquè afecta la sobirania espanyola. A més, el govern central i la Generalitat fan una lectura absolutament diferent del resultat de les europees perquè mentre el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha apuntat que demostren que l'independentisme ha tocat sostre a Catalunya, Mas ha reivindicat que "reforcen" la consulta.

La petició de diàleg també va arribar del president del Cercle d'Economia, Antón Costas, que davant Mas va reclamar "una segona oportunitat" en el diàleg entre govern espanyol i Generalitat sobre el procés sobiranista per respondre a un malestar ciutadà a Catalunya i tot Espanya. De moment, el diàleg és nul entre les dues parts, tot i que dirigents com el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, van pronosticar la possibilitat que els contactes es reprenguessin després de les europees per intentar trobar una sortida a les demandes catalanes.

En el fòrum de Sitges, que patrocina KPMG, La Caixa i Indra, Duran va tornar a advocar per la tercera via, exigint una reforma constitucional que consagri el principi de la bilateralitat en les relacions entre Catalunya i Espanya, i també ha demanat al successor d'Alfredo Pérez Rubalcaba al PSOE que assumeixi la consulta del 9-N.

stats