Política 16/09/2017

Rajoy demana a Colau que digui als alcaldes que "facin el mateix que ella" i no cedeixin locals l'1-O

El president espanyol reitera que el referèndum no se celebrarà

Efe
2 min
Rajoy demana a Colau que digui als alcaldes que "facin el mateix que ella" i no cedeixin locals l'1-O

Santiago de Compostel·laEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dissabte als dirigents catalans que donen suport al referèndum de l'1-O que reflexionin i tornin "a la racionalitat i a la legalitat". Abans de participar en un acte d'homenatge a Gerardo Fernández Albor, primer president autonòmic gallec, pel seu centenari, el cap de l'executiu estatal ha dit que no vol entrar en polèmiques ni amb el president de la Generalitat ni amb ningú i ha recordat als alcaldes catalans que donen suport a la consulta que només han de fer una cosa: "Complir la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre noves accions que pugui dur a terme el govern espanyol per evitar la celebració del referèndum, ha evitat parlar sobre "el que pot passar en el futur", si bé ha reiterat que "no se celebrarà" perquè és "la liquidació de la voluntat majoritària dels espanyols, dels drets de la immensa majoria".

El president del govern espanyol ha incidit a demanar als alcaldes catalans que donen suport a la consulta i que aquest matí s'han concentrat a Barcelona que és "raonable demanar-los que no col·laborin en la celebració d'un referèndum il·legal".

També ha al·ludit a la presència en aquesta concentració de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de qui ha recordat que ella mateixa "ha dit que no cedirà locals per a la celebració" del referèndum. "Mentre no els cedeixi, no tinc res a dir-li", ha considerat Rajoy, que ha suggerit que "ella potser haurà de dir als alcaldes que facin el mateix que ella diu que farà".

Ha recordat que tots els ciutadans estan "obligats a complir la llei", també els alcaldes, la Generalitat i ell mateix, de manera que confia que aquesta situació es podrà capgirar "ben aviat".

Rajoy ha aprofitat la seva intervenció per demanar als ciutadans de Catalunya "que no estan d'acord amb el que estan fent" els seus dirigents que estiguin "tranquils" perquè "es respectaran els seus drets".

"Poden estar tranquils. No és una situació agradable, però tinc la certesa que les coses tornaran al seu curs i m'agradaria que fos de manera voluntària pels que han iniciat l'espectacle que estem veient", ha afegit.

Ha assegurat que "el que va passar" al Parlament català els dies 6 i 7 de setembre "va ser d'una gravetat enorme perquè s'hi va liquidar en poques hores la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya, i es va establir una nova legalitat, que és una cosa per a la qual no estan facultats". "I el més greu", ha continuat, "va ser que es va fer trepitjant els drets dels militants i els diputats de diversos partits que no hi estaven d'acord. Va ser d'una enorme gravetat i demano que es torni a la racionalitat i a la legalitat", ha emfatitzat.

Rajoy ha explicat que "cap govern", ni l'actual ni cap d'Espanya, pot "de cap manera acceptar el que està passant en aquests moments a Catalunya", i ha mostrat la seva determinació que l'estat de dret, la llei i la democràcia "no ho acceptaran de cap manera". "Tant de bo que el que vam veure al Parlament no es torni a repetir mai més en cap altre", ha conclòs.

stats