Política 27/11/2014

Què proposa Rajoy per lluitar contra la corrupció?

De més control als partits a ampliar les places per a jutges: les 10 propostes que ha presentat el president espanyol al Congrés

M. Ferrer / J. Rusiñol
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat les mesures anticorrupció al Congrés. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat aquest dijous al Congrés una bateria de mesures anticorrupció. Demana als partits un acord per lluitar contra una lacra que "no entén d'idees ni banderes". Tot i això, ja ha avançat que el seu partit tirarà pel dret i aprovarà les mesures encara que no obtinguin l'aval de l'oposició. El ple del Congrés ha debatut fins a quatre esmenes a la totalitat als dos projectes de llei que Rajoy ha presentat al Congrés i a la reforma de la llei d'enjudiciament criminal. Totes elles han estat rebutjades gràcies a la majoria absoluta del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Repassem les 10 mesures clau que proposa el PP. En cap d'elles es proposa acabar amb les portes giratòries i tampoc el control de l'adjudicació de contractes públics.

Control dels partits

Es podrà sol·licitar judicialment l'extinció de qualsevol de les 1.400 formacions registrades a l'Estat que no compleixin aquests punts:

1. DONACIONS: El PP presenta una esmena a la seva pròpia llei i decideix prohibir les donacions de particulars de més de 50.000 euros i notificar al Tribunal de Comptes totes les que superin els 25.000 euros, a més de publicar-les a la pàgina web del partit. Serà obligatori fer públic tot el seu finançament al Tribunal de Comptes. Prohibeix les donacions d'empreses als partits.

2. RENOVACIÓ: Obligar a incloure dins els estatuts de la formació la renovació de tots els òrgans de direcció cada quatre anys, el mateix període que les legislatures. I que aquesta renovació sigui oberta a tota la militància. Rajoy no ha deixat clar si contemplen primàries obligatòries. "S'haurà d'assegurar en aquest procés –que cada partit organitzarà com cregui convenient– que poden participar tots els militants a través de congressos, assemblees i altres formes de participació, sempre que siguin democràtiques", ha assenyalat.

3. CONDUCTA: Expulsió automàtica de la militància en cas que s'obri un judici oral per delictes relacionats amb la corrupció que comportin una pena d'inhabilitació.

4. DEUTE: Les entitats financeres no podran condonar el deute de cap partit ni pactar condicions financeres per sota de les del mercat.

Control dels alts càrrecs

Mesures del projecte de llei reguladora de l'exercici d'alts càrrecs a l'administració general de l'Estat.

5. ANTECEDENTS i COMPTES: Requisits d'honorabilitat per accedir a qualsevol càrrec públic, com la carència d'alguns antecedents penals per alguns delictes. A més, caldrà fer pública la declaració de renda i els seus sous i retribucions s'hauran de publicar al portal de transparència, que entrarà en funcionament el pròxim 11 de desembre. També, qualsevol càrrec públic haurà de declarar els seus béns a principi i final de mandat per detectar qualsevol possible enriquiment.

6. INCOMPATIBILITATS: Control semestral al Congrés dels règims d'incompatibilitats d'alts càrrecs.

Mesures penals i processals

"Cal una resposta contundent i clara per als que incompleixin la legalitat", ha dit Rajoy, que considera el control dels partits i els alts càrrecs necessari però no suficient. Per això, el govern espanyol proposa la "creació de nous tipus de resposta penal".

7. DELICTES: El finançament il·legal dels partits serà un delicte específic i s'agreujaran les penes per inhabilitació. A més, augmentaran els terminis en què prescriuen aquests delictes.

8. RAPIDESA i RECUPERACIÓ DE BÉNS: Modificació de la llei d'enjudiciament criminal per "agilitzar els macroprocessos", com seria el cas Gürtel, que porta cinc anys en fase d'instrucció. Rajoy proposa que la instrucció, justament, no es faci per peces, sinó global. A més, el PP vol fixar un termini màxim per a la instrucció: "És preferible jutjar amb rapidesa i recuperar-ho tot", ha afegit el president espanyol.

9. MÉS EFECTIUS i RECURSOS: Convocatòria de noves places de jutges i fiscals i dotació de més recursos econòmics per ampliar les noves tecnologies al poder judicial. Aquesta última mesura s'aprovarà en consell de ministres divendres.

10. INDULT: Control parlamentari. Cada sis mesos es presentarà un informe al Congrés sobre la concessió i denegació d'indults i hi compareixerà el ministre de Justícia. També proposa "reforçar" les iniciatives legislatives populars, tot i que Rajoy no ha precisat cap mesura.

stats