Política 22/02/2016

La deixadesa de Rajoy amb Barberá inquieta el PP

El president espanyol en funcions implora a les seves files que no actuïn amb "histèria" davant dels casos de corrupció

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Mariano Rajoy ha presidit aquest dilluns el comitè executiu nacional del PP, l'òrgan que reuneix la direcció però també els 'barons' i membres del govern.

MadridL'última detenció a València, ara d'Alfonso Grau, qui va ser la mà dreta de l'excaladessa de la ciutat i senadora Rita Barberá, ha caigut com una bomba sobre la direcció del PP. En el moment que la Guàrdia Civil entrava al domicili de Grau, Mariano Rajoy presidia a la seu del carrer Génova el comitè executiu nacional, l'òrgan de direcció del partit ampliat amb els seus 'barons' i ministres. L'objectiu era tranquil·litzar el partit davant dels últims escàndols a dos dels seus bastions, el País Valencià i Madrid, però el seu discurs, així com també les seves actuacions, s'ha interpretat com a tebi davant de l'abast de les operacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha alertat que "la corrupció és letal" i ha insistit que "cal actuar amb absoluta fermesa" perquè "qualsevol persona que ha fet alguna cosa malament ho pagui". Però també ha demanat als seus que afrontin amb serenitat els casos i que no es deixin endur per la "histèria" col·lectiva.

La consigna, però, contrasta amb l'actuació del líder popular. Rita Barberà encara no ha comparegut malgrat cada cop s'estrenyi més el cercle al seu voltant en el marc de l'Operació Taula, i més després de la detenció de la seva mà dreta.

Fonts del PP admeten que estan farts d'haver de donar explicacions quan hi ha líders dins del partit, a qui apunten moltes informacions, i no donen la cara. "Cal que donin explicacions", ha dit el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, en roda de premsa després del comitè executiu nacional.

El discurs més dur en mesos

Casado és qui ha esgrimit sempre un discurs més dur contra la corrupció. Però el d'aquest dilluns ha estat, de lluny, el discurs més dur que ha pronunciat fins ara. I no ha tingut problemes per fins i tot fer servir un llenguatge barroer, intentant cridar a files a Barberá perquè doni explicacions. Una funció que correspondria a Rajoy, i més després que sortís a la lluny que Barberá va enviar uns missatges amenaçadors a l'actual presidenta de la gestora del PP valencià, Isabel Bonig. "Alerta amb el que dieu, recordeu per què esteu aquí", deia en l'SMS.

"Estem fins als nassos i exigim màxima contundència", ha dit Casado, qui considera "vomitiu" que gent que "ni coneixia" com a portaveu del PP estigui fent mal a les sigles del partit. "Jo com a portaveu he de salvaguardar el nom del partit", ha afegit, lamentant que sigui sempre ell qui ha de donar explicacions i assegurant que "cal purgar, perseguir i demanar màxima exigència" en casos que es limita a considerar estrictament "personals" i que no afecten l'estructura del partit.

El portaveu del PP assenyala que són els principals "indignats" i "perjudicats" pels casos de corrupció i que volen que la justícia actuï ràpidament perquè s'acabi amb aquest "malson", perquè en el "99,9% dels casos denunciats la gent és molt honesta".

Entre l'amenaça i el victimisme

Casado s'ha contradit intentant, per una banda, defensar que la justícia actuï amb celeritat per intentar ser el partit més transparent, i per l'altra denunciant una "caça de bruixes" perquè no els casos dins del PSOE no siguin tan mediàtics. És la tesi que ha venut el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, insinuant que hi ha una campanya judicial contra el PP.

Els lideratge del PP, qüestionat

La reunió ha servit també per intentar calmar els ànims dins les seves files per a la gestió de la formació de govern. Cada cop més veus dins el partit, així com entre els seus votants, donen a Rajoy per amortitzat pels escàndols de corrupció que han sacsejat darrerament els seus dos grans feus: València i Madrid.

Una enquesta de SigmaDos per a 'El Mundo' publicada aquest dilluns assenyala que un 72% dels ciutadans considera que Rajoy hauria de dimitir com a president del PP pels casos de corrupció, mentre que més d'un 74% declara que tampoc hauria de repetir com a candidat. Aquests percentatges són sobretot alts entre votants del PSOE i Podem, com és lògic, però crida l'atenció que el 38% de simpatitzants del PP respongui que Rajoy ha d'assumir les seves responsabilitats polítiques i, per tant, dimitir com a líder del partit; i que el 48% digui que tampoc ha de ser candidat.

La majoria dels votants del PP consideren que Rajoy ha errat en la seva estratègia postelectoral i que hauria d'haver acceptat l'encàrrec de Felip VI per intentar formar govern i dominar el calendari. Segons la primera part de la mateixa enquesta, publicada diumenge, un 61% declarava que hauria d'haver acceptat l'encàrrec del rei.

Casado no ha volgut entrar en qüestions de lideratges i ha reiterat que Rajoy acceptarà l'encàrrec de formar govern si Sánchez fracassa si té "suports suficients".

Sense un candidat alternatiu clar

Amb tot, Rajoy juga amb la carta que dins del PP no hi ha encara cap candidat fort per fer-li ombra davant unes possibles eleccions anticipades el 26 de juny. Segons el sondeig d''El Mundo', un 33,6% dels votants considera que hauria de rellevar-lo l'actual vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que compta amb molt pocs suports dins el partit.

La segona favorita, però amb només un 14,8% de suports, seria l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que té l'encàrrec de fer net al PP madrileny després de la dimissió d'Esperanza Aguirre i de la imposició d'una gestora. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, obté només un 8%, mentre que la resposta que guanya més suports és el "no ho sap / no contesta".

Una aliança amb C's?

Altres veus dins el PP plantegen una possible aliança amb Ciutadans de cara a un 26-J per intentar sumar més que Podem, PSOE i els grups territorials. Una perspectiva complicada en la mesura que Albert Rivera, cada vegada que ha intentat acostar-se als populars, ha explotat un escàndol de corrupció que l'ha obligat a fer el salt cap al PSOE. Ningú vol ajuntar-se amb un partit que qualsevol dia pot despertar-se amb un escorcoll de la Guàrdia Civil en una de les seves seus, i menys en un context de precampanya.

Casado ha negat que el PP es plantegi sumar amb C's. "Som un partit que per història va sol a les eleccions", ha dit.

Entrevistes seleccionades

Amb l'agenda molt lliure d'ençà que no va acceptar l'encàrrec de Felip VI per intentar formar govern, Mariano Rajoy segueix amb la ronda d'entrevistes a mitjans afins. Primer va ser Antena 3; després, 'Abc', i aquesta nit, a les 22 h, arriba el torn de 13TV, al programa 'El cascabel'.

stats