CAP AL 26-J
Política 05/06/2016

Rajoy estén la mà a Puigdemont per fugir de “socis extremistes”

El president espanyol assegura que ha sigut més lleial que la CUP

Gerard Pruna
3 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va presentar a Barcelona el seu programa per al 26-J.

BarcelonaEn plena tempesta política a Catalunya per la negociació pressupostària entre el Govern i la CUP, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va estendre ahir la mà des de Barcelona al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per refer ponts entre els dos executius. “Haurem de fer passos per retrobar-nos i estic segur que des de la bona fe i la lleialtat els farem”, va dir, constatant la distància actual i admetent implícitament que aquesta vegada ell també s’haurà de moure. “Desbrossarem el camí que porta cap a la concòrdia”, va assegurar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sala de màquines del PP interpreten que un fracàs amb els pressupostos suposaria una estocada definitiva per al procés i abocaria CDC -a la qual el ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va acusar d’haver perdut la centralitat- a replantejar-se l’aposta per la independència per no veure’s contínuament en mans de l’esquerra anticapitalista. Per això Rajoy va burxar en les tibantors entre convergents i cupaires -“mai hi ha hagut un acord tan deslleial com el de la CUP”, va opinar- i va treure del calaix dels records l’etapa en què el PP d’Alícia Sánchez-Camacho era el soci prioritari del primer govern d’Artur Mas i l’ajudava a tirar endavant els pressupostos. Una aliança que, va dir el president espanyol, va aportar més estabilitat a l’executiu català que no “aquests socis d’última hora entestats no en l’autogovern sinó en una revolució que no és possible”. I encara va anar més enllà: “El Govern ha trobat més lleialtat en el govern de Madrid que en algun dels seus socis”. Unes paraules que el cap de llista de Convergència per al 26-J, Francesc Homs, ja va jutjar ahir de “broma de mal gust”.

Fora de la il·legalitat

Sense abandonar les ja habituals apel·lacions a la unitat d’Espanya, Rajoy es va mostrar aquest cop menys bel·ligerant i va oferir “pacte, diàleg i recerca de solucions”, això sí, sempre que sigui fora de “la il·legalitat, la independència, la ruptura i l’extremisme”. És a dir, que el camí cap a la concòrdia que va plantejar passa indispensablement perquè el Govern abandoni un procés independentista que, va dir, cada cop té menys suports. Ho va fer amb una frase al més pur estil Rajoy en què distingia entre catalans i independentistes: “Sabem distingir molt bé entre catalans i independentistes i som molt conscients que són més els primers que els segons. I més que seran en el futur”.

L’oferta de diàleg a Puigdemont va ser el punt final de la presentació del programa electoral del PP per al 26-J, un acte que els populars van centrar a reivindicar-se com a una opció “moderada davant del radicalisme creixent en algunes zones del país”. “Nosaltres a Catalunya ja sabem què és estar en mans de radicals, Espanya no pot caure en mans d’un frívol”, va resumir el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, encarregat ahir d’obrir foc també contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El mateix Rajoy va assegurar que el 26-J els ciutadans triaran entre “prudència o experiments d’alt risc”. Esgrimint les últimes dades de descens de l’atur, el president del govern espanyol va dedicar-se a enaltir els resultats de la seva gestió i a alertar que un canvi al capdavant de l’executiu podria posar en risc la sortida de la crisi.

Convençuts que després del 26-J continuaran al capdavant de la Moncloa -dues noves enquestes a El País i El Mundo el situaven en primer lloc per davant d’Units Podem, que superaria el PSOE-, els populars van presentar ahir 26 mesures concretes per desenvolupar en la pròxima legislatura. Entre les propostes més destacades hi ha la rebaixa impositiva -dos punts menys d’IRPF per a tothom-, que Rajoy va tornar a defensar ahir com a fet diferencial entre el PP i la resta de partits; un pla de foment del bilingüisme i el compromís que totes les famílies que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà puguin fer-ho; un compromís de cessar els alts càrrecs investigats quan s’obri el judici oral, i, fins i tot, la promoció d’un nou fus horari -el de Portugal- per a l’estat espanyol.

El PP paga la fiança pel cas Bárcenas

El PP ja ha pagat la fiança d’1,2 milions d’euros que li va imposar el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata pel cas Bárcenas. Tot i haver recorregut la decisió del magistrat, el partit va entregar divendres als jutjats dos avals del Banc Popular. El cas incomoda els populars en plena campanya i ahir Mariano Rajoy va evitar fer-hi cap al·lusió durant el seu acte per presentar el programa per al 26-J.

stats