Política 26/02/2016

Rajoy avisa Rivera via carta que no facilitarà la investidura de Sánchez

El president del govern en funcions argumenta el seu 'no' dient que el líder del PSOE no l'hi ha demanat i que seria "molt difícil" explicar per què dóna suport a qui no ha guanyat

Ara
4 min
Albert Rivera i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaEl president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha volgut deixar per escrit que no facilitarà la investidura, Pedro Sánchez. I ho ha fet a través d'una carta adreçada al president de Ciutadans, Albert Rivera, que prèviament li havia enviat una missiva informant-li del pacte PSOE-C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espero que comprenguis que jo no em sumi a aquest acord, que no pugui subscriure aquest contracte d'adhesió i que, per tant, no doni suport al teu candidat", afirma Rajoy a la carta, que dispara contra les intencions del PSOE i que ja repta C's a recuperar la gran coalició si Sánchez fracassa en la investidura.

La carta íntegra és aquesta:

Estimat Albert,

Agraeixo molt la carta que m'has remès. N'hi hauria hagut prou –com fins ara– amb una trucada telefònica. Saps que sempre estic a la teva disposició.

Em dius que has arribat a un acord amb el secretari general del PSOE per votar la seva candidatura a la presidència del govern. Tens el perfecte dret de fer-ho.

Espero que comprenguis que jo no em sumi a aquest acord, que no pugui subscriure aquest contracte d'adhesió i que, per tant, no doni suport al teu candidat.

Entre altres raons, perquè no he estat convidat per ell a fer-ho. No fa falta que et recordi totes les vegades que ell mateix ha dit públicament que no està disposat a demanar, ni a acceptar, el suport del PP, sinó que està buscant –com tu saps–, el suport o l'abstenció de Podem.

Encara més, el seu únic objectiu –segons ell mateix ha assenyalat– és fer fora el PP del govern. I el seu programa no és altre que derogar tota la feina que el govern ha dut a terme els últims anys i que, entre altres coses, ens han portat a ser el país que lidera el creixement i la creació de feina entre les principals nacions de la zona euro.

Comprèn que, sent el PP el més votat a Espanya, se'm faci molt difícil explicar als votants del meu partit –als quals em dec– que dono suport a qui no ha guanyat, per derogar tot el que el meu govern ha fet i substituir-ho pel programa del PSOE.

Saps que sempre estic a la teva disposició, i ja que has llegit la meva proposta i et sembla interessant, espero que –si Podem no acaba sumant el seu suport al teu per investir Pedro Sánchez– puguem treballar junts en aquest ampli govern de coalició que et vaig proposar tres dies després de les eleccions i que et va semblar molt raonable, cosa que jo et vaig agrair profundament.

Una forta abraçada,

Mariano Rajoy Brey

La carta va arribar just després que Rajoy assegurés durant el fòrum de la Razón que es reunirà "les vegades que calgui" amb Rivera, a qui va exigir que "no li prengui el pèl".

Ciutadans retreu a Rajoy que digui no al "consens constitucionalista"

El 'no' de Rajoy ha refredat molt les relacions entre el PP i Ciutadans. El president del partit taronja, Albert Rivera, no ha trigat a retreure al president espanyol el seu rebuig al pacte. "Rajoy va dir no al rei i ara diu no a Ciutadans i al consens constitucionalista", ha escrit al Twitter.

En la mateixa piulada, Rivera ha revelat la carta en què li explica a Rajoy les més de 200 mesures pactades amb el PSOE, que al seu parer recullen "les principals demandes que la societat espanyola necessita" i a les quals els partits constitucionalistes "no poden donar l'esquena".

A més, Rivera diu que "els cinc acords pel consens" que Rajoy li va proposar estan "en consonància amb el contingut de l'acord", de manera que l'insta a facilitar la investidura de Sánchez.

Un pacte a tres bandes: PP o Podem?

El cert és que Rivera no és l'únic que pressiona per un pacte a tres bandes, imprescindible per assegurar la investidura. També ho ha fet aquest divendres el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Ara bé, en lloc que el tercer suport sigui el PP, com vol Rivera, el socialista ha admès que el que li agradaria és "un pacte simultani" del PSOE amb Ciutadans i Podem. Així ho ha dit a TVE. L'ARA ja va publicar que hi ha veus al PSC que reneguen d'un pacte bilateral del PSOE amb Ciutadans. En qualsevol cas, entre aquest divendres i aquest dissabte els militants del partit es poden pronunciar sobre la política de pactes per aprovar o no l'acord amb Ciutadans.

Amb tot, Iceta ha criticat que el líder del partit lila, Pablo Iglesias, hagi fet declaracions "fora de to" i hagi posat "molt per davant l'ambició de la presència al govern" que altres aspectes durant la negociació.

Ara bé, mentre que Iceta s'ha mostrat dubtós pel que fa al suport de Podem, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ho té ben clar: ell creu que Podem acabarà votant sí al pacte entre els socialistes i Ciutadans, encara que potser no serà en el ple d'investidura de la setmana que ve. El seu argument és que Iglesias es podria convertir en "la gran esperança" del PP si no facilita la investidura.

"Aquestes coses no tenen explicació per a molts votants de l'esquerra i de Podem. Per això, crec que convencerem Pablo Iglesias perquè voti sí", ha dit Hernando en una entrevista a RNE.

stats