Política 04/02/2016

Rajoy anuncia el 'no' del PP a la investidura de Sánchez

El president del govern espanyol en funcions adverteix al líder del PSOE que "no es pot governar amb radicals, independentistes i 90 escons"

M.colomer
3 min
Rajkoy, flanquejat per Cospedal i Hernando, abans de la seva intervenció davant del grup parlamentari del PP al Congrés / EFE

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha intentat prendre de nou aquest dijous la iniciativa política després que el rei encomanés al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que intenti formar govern, un cop Rajoy es va retirar en el primer intent per guanyar temps davant la impossibilitat de sumar prou suports. En una intervenció davant el grup parlamentari del PP, Rajoy ha advertit a Sánchez que "no es pot governar amb radicals, independentistes i 90 escons". Però encara ha anat més enllà i ha recordat que ni amb el suport de Podem i IU sumaria prou majoria per garantir una governabilitat estable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho deia davant un eventual acord del PSOE amb Podem i IU per a la investidura de Pedro Sánchez que requeriria com a mínim les abstencions dels dos partits independentistes catalans al Congrés, ERC i Democràcia i Llibertat. Perquè, segons ell, un govern nascut amb aquests suports seria un govern "hipotecat i radical que no podria governar", tenint en compte, ha recordat en una amenaça velada de veto, que el PP té majoria absoluta al Senat.

Rajoy, que compareixia el mateix dia que transcendia el malestar a les files del PP per la manca de lideratge del president en funcions, ha anunciat que el PP votarà no a la investidura de Pedro Sánchez. Descartava així facilitar sota cap concepte la investidura de Pedro Sánchez, a qui ha acusat de no voler ni tan sols dialogar amb els populars. Concretament, ha lamentat que Sánchez no parla amb ell des que s'hi va reunir a la Moncloa el 23 de desembre. Malgrat els retrets al líder del PSOE, ha insistit que continua apostant per un govern tripartit amb PSOE i C's, el que ha anomenat un "gran acord nacional" fonamentat en el creixement econòmic i la creació d'ocupació, la consolidació de l'estat del benestar, la "defensa de la unitat d'Espanya d'amenaces certes que es produeixen" i en la lluita contra el terrorisme "aquí i fora".

Aquesta fórmula tripartida, ha defensat, "respectaria la voluntat de la gent" i "seria un govern fort, en què les forces que hi donessin suport tindrien grans coincidències en temes fonamentals, podria fer reformes pactades per molt de temps i permetria llançar un missatge nítid, clar i contundent a favor de la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball". En aquest sentit, veu viable l'objectiu de crear fins a mig milió de llocs de treball a l'any, com assegura que ha passat el 2014 i el 2015.

De puntetes sobre la corrupció

El president del govern espanyol en funcions i líder del PP ha passat de puntetes per sobre de l'escàndol de la trama corrupta que ha deixat desarticulat el PP al País Valencià, i just per acabar la seva intervenció, ha justificat que el PP ha fet el més contundent que podia fer amb els detinguts, que és, diu, suspendre'ls de militància. El líder dels populars ha anunciat la creació "en els pròxims dies" d'una gestora que es faci càrrec del partit al País Valencià i ha advertit, en clau interna, que "tothom, sigui qui sigui, des del president nacional del PP fins al militant més modest del poble més petit d'Espanya, tindrà el mateix tracte" si surt involucrat en un cas de corrupció. Tot plegat per concloure: "Amics i amigues, això s'ha acabat".

Albiol: "Sánchez ha perdut el nord. Està en el món de Màtrix"

Al seu torn, i fent gal·la de la seva contundència, el cap de files del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, ha acusat el líder del PSOE de viure en un món paral·lel des que el rei li va encarregar formar govern. "Ha perdut el nord. Està en món de Màtrix i es creu que ja és president", ha dit en la roda de premsa posterior a la reunió amb el president del Govern, Carles Puigdemont.

Per a Albiol, Sánchez és un candidat "suplicant vots" als partits "més radicals d'Espanya", en al·lusió a Podem i als independentistes.

stats