POLÍTICA
Política 29/02/2012

Rajoy avisa de la duresa de les mesures que prendrà el seu govern

Reclama als espanyols que "entenguin" que els esforços que hauran de fer no seran fàcils

Efe
2 min

Madrid"Demano a tots els espanyols que entenguin que les coses no són fàcils, que haurem de fer esforços, però que tinguin la total i absoluta certesa que d'aquesta situació en sortirem". Aquest és el missatge que ha llançat aquest dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Deixava entreveure així la duresa de les mesures que prendrà el govern que presideix per reduir al màxim l'enorme dèficit. Malgrat tot, però, Rajoy ha volgut insistir aquest dimecres en la necessitat de retallar la despesa de totes les administracions i, alhora, fomentar polítiques de creixement econòmic: "Baixarem el dèficit tant com puguem ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació després de participar en la presentació de la Cimera Iberoamericana de Cadis, encara que ha eludit comentar la possibilitat que la Comissió Europea rebaixi l'objectiu de dèficit públic que té Espanya per a aquest any, del 4,4% del PIB. També ha defugit respondre si el govern que presideix apujarà impostos.

Com en altres ocasions, ha afirmat que la situació és "difícil", sobretot després de conèixer la xifra definitiva de dèficit públic amb què va tancar el 2011: el 8,51% del PIB, davant del 6% compromès amb Brussel·les. "Hem de fer un esforç", ha recalcat, després de subratllar que l'any passat es va gastar 90.000 milions d'euros més dels que es van ingressar, "15 bilions de les antigues pessetes".

Per Rajoy, és clar que no es pot continuar per aquest camí: "Cal anar sense presses, però també sense pauses, i, per tant, farem un esforç de reducció de dèficit públic. Tant com puguem", ha reiterat. En aquest esforç s'han d'implicar, segons les seves paraules, tant l'administració central de l'Estat com les comunitats autònomes i els ajuntaments. Però ha insistit també en la necessitat que les mesures d'austeritat vagin acompanyades de "polítiques de creixement econòmic" per fomentar l'obtenció d'ingressos i avançar cap a l'objectiu fonamental del seu Govern, que és la creació d'ocupació.

Demà, explicacions a Brussel·les

Demà Rajoy viatja a Brussel·les per participar en el Consell Europeu i, abans d'aquesta trobada, el titular d'Economia, Luis de Guindos, participarà en la reunió de l'Eurogrup, fòrum en el qual explicarà les desviacions del dèficit del 2011 i el compromís d'Espanya amb la disciplina fiscal. Coneguda la desviació del dèficit i les negatives previsions econòmiques que afronta Espanya aquest any, el Govern resta a l'espera que Brussel·les adopti una decisió sobre el seu objectiu de dèficit per a aquest exercici. Fonts de l'executiu han subratllat avui que el consell de ministres aprovarà aquest divendres el quadre macroeconòmic, i potser també el sostre de despesa per al 2012, base per elaborar després els pressupostos generals de l'Estat.

stats