Política 31/07/2015

Atur, crisi, Catalunya i corrupció: Rajoy fa avui balanç de legislatura

El president del govern espanyol presumirà d'haver encarrilat l'economia i prometrà que, si segueix governant, impulsarà una "ruta social" la pròxima legislatura

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dimecres passat a Castelldefels / EFE

MadridEl PP estrenava setmana anunciant una nova aplicació a la seva web: CumPPlimos. Un índex per controlar les promeses incomplertes del programa electoral de Mariano Rajoy. Segons els càlculs dels popular, el president del govern espanyol ha complert un 92,5% de les seves promeses. Però tant al carrer com entre les seves bases pocs es creuen aquest percentatge, que inclou mesures que encara no s'han aprovat com una reforma electoral i que sosté que s'han complert amb un 100% d'èxit programes d'emprenedoria davant un 22,37% d'atur al conjunt de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà aquest missatge, el del compliment de les línies mestres del seu mandat, el que Rajoy voldrà vendre aquest divendres durant l'últim balanç de legislatura. Des que va ser escollit per majoria absoluta el 2011, Rajoy ha fet un discurs a Moncloa davant la premsa sempre abans de marxa de vacances d'estiu i de Nadal. I calculant que com a molt tard té previst convocar eleccions generals el desembre, aquest es converteix en el discurs final de legislatura.

Els quatre grans eixos que resumeixen potser la legislatura del govern de Mariano Rajoy són atur, crisi, Catalunya i corrupció. I està previst que siguin també els que esgrimeixi durant el discurs, si bé ha passat de puntetes sempre que ha volgut a l'últim tema, que ha esquitxat i segueix esquitxant el PP amb trames com la Gürtel o la Púnica. El president del govern espanyol presumirà d'haver encarrilat l'economia després d'assegurar, en el seu últim discurs del desembre, que el 2015 era l'any de l'enlairament de l'economia i de la sortida de la crisi. "La crisi ja és història", va dir llavors.

Sobre Catalunya, els missatges han variat poc durant tota la legislatura. El PP no s'ha mogut ni un mil·límetre i la consigna és la que ja va deixar clara dimecres Rajoy des de Castelldefels, quan va beneir el nou candidat dels populars el 27-S, Xavier Garcia Albiol: "La llei es complirà. I si algú la vol incomplir tindrà un problema".

Pressupostos pel 2016

Rajoy també aprofitarà el seu discurs per presentar en primícia els pressupostos generals de l'Estat que, com es va avançar dijous, inclouran millores per als funcionaris. És la primera vegada que coincideix el seu discurs amb els dels pressupostos i la Moncloa vol utilitzar-ho per prometre una "ruta social" de cara el 2016 per si el PP torna a guanyar les eleccions generals. És a dir, aquest divendres comença, d'alguna manera, la precampanya electoral per a les generals, just abans d'un petit 'break' estival per a alguns, ja que dimarts que ve es presentaran al Congrés dels Diputats els pressupostos generals de l'Estat.

stats