LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 06/07/2016

Rajoy calcula ser investit a final de mes i governar en minoria

El PSOE pot reconsiderar el no als populars si fracassen en el primer debat d’investidura

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy va iniciar ahir amb Coalició Canària una primera ronda de contactes. Avui continuarà amb PNB i ERC.

MadridOptimista, però també realista. Així va veure ahir Mariano Rajoy el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, després de citar-s’hi. La reunió amb els nacionalistes canaris va convertir-se en el tret de sortida formal de les negociacions per a la investidura. Aquesta vegada el líder popular sí que està disposat a acceptar a la primera l’encàrrec de formar govern que li ha de fer el rei Felip VI. I ja té un calendari clar sobre la taula que ha anat revelant als partits. Vist el no inicial del PSOE a la seva investidura, Rajoy ja descarta una gran coalició i aspira a una abstenció total o parcial dels socialistes per governar en minoria. Per no perdre temps, fins i tot està disposat a presentar-se al primer debat d’investidura sense tenir un acord tancat amb el PSOE, apunten fonts del PP. Aquest cop sí que vol tirar-se a la piscina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu és tenir-ho gairebé tot lligat perquè un cop es constitueixin les Corts, el pròxim dimarts 19 de juliol, la ronda de contactes amb el monarca es produeixi tan aviat com sigui possible i ja pugui haver-hi un primer debat d’investidura els últims dies de mes. Coalició Canària va transmetre ahir que Rajoy té la intenció de presentar-se les vegades que calgui per acabar forçant l’abstenció del PSOE. Si no pot ser president aquest mes, ho tornarà a intentar al setembre, va apuntar Barragán. El líder del PP insisteix que cal tenir govern a l’agost per aprovar el sostre de deute i començar la tramitació dels pressupostos del 2017. I aquestes són les condicions que reclama al PSOE per a un “pacte de mínims”.

I en què estan disposats a cedir els populars? Els nacionalistes canaris han posat sobre la taula la possibilitat d’obrir el meló de la Constitució, modificar la Lomce i alguns aspectes de la reforma laboral, sense arribar a la derogació total. Tres punts que ahir Rajoy va veure amb bons ulls, segons va apuntar Coalició Canària, que veu “fàcil” arribar a una acord. Rajoy necessita apuntalar el suport del màxim de forces territorials per poder governar en solitari. Avui té cita a dos quarts d’onze a la Moncloa amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Els nacionalistes bascos condicionen el suport a la investidura a l’acostament dels presos, una premissa que Ciutadans no vol ni debatre.

Fonts del PP van assegurar ahir que Rajoy encara no s’ha posat en contacte amb Rivera per negociar la investidura, però el partit sí que està mantenint contactes informals amb els socialistes. Els socialistes van insistir ahir que tenen decidit votar no a la investidura de Rajoy encara que els populars els cedeixin la presidència del Congrés. Serà la posició que Pedro Sánchez defensarà dissabte davant del comitè federal. Ara bé, els barons no descarten celebrar un segon comitè federal per revisar el seu vot si Rajoy no és investit a la primera. És el que va apuntar ahir la líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia, després de reunir-se amb Sánchez. Avui el líder del PSC, Miquel Iceta, serà a Madrid per consensuar posicions amb Ferraz, un dia després que l’exministra Carme Chacón rebutgés la via canadenca si els catalans diuen no a la reforma de la Constitució.

Tardà i Rufián, a la Moncloa

Mentre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, continua centralitzant els contactes discrets amb la resta de formacions, Rajoy es reunirà demà amb el primer partit amb qui no té cap esperança d’arribar a un acord. Els caps d’ERC al Congrés, Joan Tardà i Gabriel Rufián, aniran a la cita de les dotze a la Moncloa amb “to positiu” però amb nul·les opcions de fer costat al president en funcions. El PP, en canvi, sí que aspira a arrencar compromisos a PNB i CDC. Si no és durant el debat d’investidura, en la legislatura. Rajoy es prepara per a un govern en minoria, i en aquesta ronda de contactes no busca només els suports per ser president, sinó també per aguantar els quatre anys a la Moncloa.

stats