13/01/2015

Rajoy prova de calmar el PP amb enquestes que els situen primers

3 min
El president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, va instar la secretària general, María Dolores de Cospedal, a començar a tancar les candidatures per al maig.

MadridMariano Rajoy sap, millor que cap altre dirigent espanyol, que la política és un art a llarg termini. Una de les seves habilitats és la resistència. El PP és conscient que aquest 2015 s’ho juga tot en un moment convuls, dins i fora de les fronteres estatals. Hi ha nervis i ahir el president del govern espanyol i dels populars va provar de tranquil·litzar els barons territorials, preocupats pels sondejos que pronostiquen un auge de l’esquerra alternativa al cicle electoral que s’acosta. Els va dir que ell té enquestes que situen el centredreta en primera posició. És a dir, els va animar a resistir. En les eleccions generals, previstes per a finals d’any, les dades de la Moncloa confirmen que Podem seria el segon partit més votat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cúpula dels conservadors es va reunir a la seu del carrer Génova per posar els motors a punt. Rajoy va comunicar dues decisions. La primera, va situar el vice secretari general d’organització, Carlos Floriano, com a director de la campanya per als comicis autonòmics i municipals del maig. La número 2 del partit, María Dolores de Cospedal, va dir d’ell que era “la millor persona” per fer aquesta feina, malgrat que ja va assumir les regnes a les europees, en què la formació va patir una fort retrocés. L’acompanyarà, com a portaveu, el jove Pablo Casado, un dirigent afí a la presidenta dels populars madrilenys, Esperanza Aguirre, i a l’expresident espanyol José María Aznar. De fet, un dels missatges de la direcció, a les portes d’uns mesos decisius, és que tothom rema en el mateix sentit. Aznar participarà el cap de setmana del 23 al 25 de gener en la convenció que el PP farà a Madrid, a diferència del que va passar ara fa un any, quan va declinar -emparant-se en la seva agenda internacional- ser a la reunió organitzada a Valladolid.

La segona ordre que va donar ahir Rajoy va ser a Cospedal, perquè comenci a tancar les candidatures locals i autonòmiques. Si no hi ha canvis, a la trobada de finals de mes no se sabrà, encara, qui encapçala la llista a l’Ajuntament de la capital espanyola. Fonts populars van assegurar que els noms, que decideix en últims instància el president, se sabran durant el febrer.

Podem, segona força

Va ser precisament Aguirre, que es postula per ser l’aspirant a l’alcaldia, qui va posar sobre la taula el neguit per les enquestes que s’estan fent públiques. A porta tancada, Rajoy va respondre que, segons les seves informacions, ells seran primera força al maig i també quan convoqui els ciutadans per renovar el Congrés i el Senat. Va explicar que els estudis recullen una caiguda d’Esquerra Unida i d’UPyD i una alça de Ciutadans, si bé no tan accentuada com diuen alguns sondejos. El nucli dirigent del PP va analitzar aquest cap de setmana a Toledo els números, en una trobada amb el sociòleg Pedro Arriola.

Si les dades es confirmen, hi hauria un sorpasso històric de Podem a les eleccions espanyoles, cosa que faria perdre al PSOE la condició de primer partit de l’esquerra. El cap de l’executiu, però, no va entrar a valorar els possibles escenaris postelectorals, en què la dreta ho tindrà difícil per pactar després de la gestió que ha fet de la majoria absoluta.

En els càlculs que ara fan els populars, la seva prioritat immediata ha de ser intentar recuperar la confiança dels votants del 2011 que, decebuts, es decanten per l’abstenció. Per resintonitzar amb ells, l’estratègia que ha dissenyat el partit passa per convèncer l’electorat que han complert el principal compromís adquirit fa quatre anys: evitar el rescat de les finances espanyoles -sense mencionar el bancari- i la “fallida” de l’economia, preservant l’estat del benestar. El PP, que intensificarà l’agenda d’actes públics per explicar-se millor, posarà l’accent en la política social però també en aspectes com la seguretat i la lluita antiterrorista, que els permeten connectar amb els sectors més a la dreta, molestos amb la Moncloa.

En aquesta planificació, unes eleccions catalanes abans del maig incomoden al carrer Génova. Uns mals resultats els debilitarien a ulls de l’Estat i donarien oxigen a la formació d’Albert Rivera. Tot i criticar durament la gestió del president de la Generalitat, Artur Mas, el PP al·lega que seria “dramàtic” per als ciutadans una nova convocatòria a les urnes, la tercera en pocs anys. Si finalment és així, Cospedal va dir que s’hi presentaran defensant la “fortalesa” que dóna, a parer seu, la unitat d’Espanya i fent bandera del “model constitucional” autonòmic.

En els pròxims mesos els populars es definiran com l’únic dic de contenció del sobiranisme i de Podem. “La inestabilitat ens porta a l’abisme i a la pobresa”, va avisar la secretària general. Els socialistes li van recordar, però, que “la crisi no s’acaba per decret”. Caldrà veure quin discurs resisteix millor.

stats