Política 28/05/2016

Rajoy no canviarà l'estratègia per formar govern després del 26-J

El president espanyol carrega contra Colau: "Les seves decisions fan mal a l'economia"

Maiol Roger
2 min
Rajoy, pensatiu, aquest dissabte al Cercle d'Economia

SitgesLa cloenda de les Jornades del Cercle d'Economia, que ha demanat als polítics que facin president el candidat més votat si no hi ha acord, li ha vingut com l'anell al dit a Mariano Rajoy per lamentar que, tot i sortir victoriós el 20-D, el PSOE no l'investís president. Després de celebrar la proposta del Cercle –ha estat l'únic dels dirigents espanyols que han desfilat per Sitges que l'ha avalat–, ha assegurat que no pensa canviar d'estratègia després del 26-J per formar govern: "No tindré un plantejament gaire diferent del que he tingut al mes de gener. Seria el millor per a Espanya", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, doncs, esperarà que el PSOE i Ciutadans el votin després dels comicis, tal com va demanar al mes de gener. "La meva proposta va ser despatxada en tres segons", ha recordat Rajoy, que ha posat tota la responsabilitat en els socialistes demanant que "es posin d'acord els dos partits que s'han alternat al govern". El president ha fet una anàlisi de la seva gestió de govern en què s'ha situat com el responsable que Espanya "creixi vigorosament" en contraposició a un PSOE –sense citar-lo– que "ha demostrat el seu fracàs en diverses ocasions". Amb aquestes referències, Rajoy trenca la seva tendència de les últimes setmanes, en què s'ha esforçat a polaritzar la campanya entre el PP i Podem.

Les úniques referències a l'esquerra alternativa han estat per carregar durament contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En una intervenció que no constava en el discurs escrit que duia preparat, el president espanyol ha citat algunes de les mesures de Colau que, segons ell, "fan un enorme mal a l'economia". Entre les que ha assenyalat Rajoy, la moratòria hotelera, la gestió de Barcelona Turisme –a qui Colau "ha tret legitimitat", segons el president–, la gestió de les terrasses, "negar-se a cobrir la ronda de Dalt" o "filtrar els sous de les persones en vaga", en al·lusió a la publicació de les retribucions de TMB en plena disputa amb els treballadors.

Totes elles suposen, ha insistit Rajoy, un "gravíssim error" que perjudica la recuperació. Per completar-ho, s'ha referit, sense citar-los, als incidents de Gràcia: "Alguns esdeveniments que estem veient aquests dies fan mal i donen mala imatge per a l'economia del país".

Rajoy tampoc havia preparat cap referència al procés independentista en el seu discurs, però els assistents li han demanat el seu parer en les preguntes. Després de reiterar el seu posicionament habitual –"que no comptin amb mi per a un referèndum que liquidi la sobirania nacional"–, el president espanyol ha ofert diàleg a la Generalitat per parlar del model de finançament i de les infraestructures. Fins i tot dels pressupostos, tot i que el PP els ha dut al Consell de Garanties Estatutàries perquè considera que hi ha partides destinades a la independència: "Volem que s'aprovin aviat els pressupostos aquí, és molt important que la Generalitat els faci", ha dit Rajoy, que ha recordat que el PP va votar els comptes el 2011 i el 2012: "Ara no es vol parlar", ha lamentat.

stats