Política 08/04/2014

Mariano Rajoy diu 'no': "Ni la llei ho permet ni els arguments catalans són assumibles"

El president espanyol diu que la independència s'assembla a l'illa de Robinson Crusoe

Joan Rusiñol
2 min

Madrid"Aquesta cambra no pot acceptar que se'ls cedeixi una competència intransferible per convocar un referèndum que té com a objecte liquidar el règim constitucional i la unitat d'Espanya". Taxatiu, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha certificat el no del govern espanyol a la reclamació de la majoria del Parlament per poder cridar els ciutadans a les urnes el 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'escoltar Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera, el cap de l'executiu espanyol ha pujat a la tribuna d'oradors, quan faltaven quatre minuts per a les cinc de la tarda, per argumentar les raons de l'oposició governamental. Ha estat clar i contundent: ell no negociarà sobre la "sobirania nacional" perquè, senzillament, no té la capacitat de fer-ho, però, a més, tampoc té cap voluntat política per fer-ho. "Ni la llei ho permet ni els seus arguments són assumibles", ha subratllat.

Bona part de la seva intervenció ha estat centrada, precisament, a explicar que la competència per convocar un referèndum és "indelegable" perquè afecta el moll de l'os de l'Estat. Un conjunt de matèries "exclusives" que la Constitució, segons ha dit, blinda. Una Constitució, la del 1978, que va votar el 90,4% dels catalans, ha recordat, una "autèntica autodeterminació".

Ni amb "500 cafès", ha explicat, ell i Mas es podrien posar d'acord a negociar sobre sobirania perquè les comunitats autònomes i els municipis no en tenen, creu el PP.

La segona part del seu discurs ha estat centrada en un enfilall de raons sobre el fons, els motius pels quals, per ell, la independència és una mala solució. "Jo crec més en Catalunya que vostès", ha etzibat als tres parlamentaris catalans. Avalant tot l'argumentari dels últims mesos sobre els suposats inconvenients que suposaria l'estat propi, ha acabat dient que "el que vostès estan oferint és el més semblant que es poden imaginar a l'illa de Robinson Crusoe".

A la part final, s'ha obert tímidament al diàleg sobre les matèries que "permet la Constitució", en un moment de "recuperació econòmica".

stats