HORITZÓ ELECTORAL
Política 04/09/2015

Rajoy atia l’ala dura contra el sobiranisme pensant en la Moncloa

El president espanyol esgota terminis i convocarà eleccions per al 20 de desembre

Gerard Pruna
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar ahir que preveu esgotar la legislatura i convocar les eleccions generals el 20 de desembre.

Lloret De MarEl 27-S com a primera volta dels comicis generals. Aquest és el missatge que des del PP és llança per mobilitzar els seus de cara a unes eleccions catalanes que encara no consideren plebiscitàries però que ja accepten des de fa dies que no són una cita qualsevol. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fixar al matí la data de les generals -el 20 de desembre, si no hi ha sorpreses- i a la tarda, a l’escola d’estiu que el partit celebra a Lloret de Mar, es van evidenciar les grans línies estratègiques per a aquests comicis: el cos a cos contra Artur Mas i el procés, i l’avís que a la pròxima legislatura espanyola es juga l’estabilitat d’Espanya. És la vella consigna: o el PP o el caos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars han deixat enrere els dies en què Rajoy se les manegava per esquivar la paraula independència o no mencionar Artur Mas. Ahir va aprofitar una entrevista a la Cope per respondre a les acusacions d’una mà negra que el president havia fet el dia abans al Parlament. “Això va dir Mas, i respondré”, va anunciar. I va començar una allau de crítiques cap al president en què l’acusa de “no assumir cap responsabilitat”, i va defensar la independència judicial recordant que també la seu del PP va ser escorcollada. A més, va reiterar que el govern espanyol respondria a una declaració d’independència amb “tots els instruments”.

Rajoy, però, va deixar en mans de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, els atacs contra Mas, i la número 2 dels populars va exercir d’alumna disciplinada de Xavier García Albiol amb una exhibició de mà dura. Tant, que per defensar la reforma del Tribunal Constitucional que promouen, va arribar a dir que fa massa temps que Catalunya està governada per persones que es creuen “per sobre la llei”, i va afegir que aquest era un primer pas “per arribar als populismes i, després, a les dictadures”.

El PSOE ja s’obre als pactes

Al PP saben que les seves opcions de salvar els mobles el 27-S passen per mobilitzar l’electorat que els vota a les generals però es queda a casa a les catalanes. Per això, es veuen obligats a donar importància a una cita que en un primer moment van procurar menystenir. De passada, aprofitaran per elevar el to contra el procés sobiranista i esgarrapar el vot que genera a la resta d’Espanya aquest discurs.

Des del partit s’observa amb preocupació la possibilitat que la pèrdua de la majoria absoluta a Madrid acabi en un pacte PSOE-Podem que faci fora la dreta de la Moncloa. Es recolzaran en Catalunya i la recuperació econòmica per intentar evitar-ho. En aquesta línia, també des de Lloret de Mar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que el consell de ministres d’avui sol·licitarà un crèdit extraordinari per tornar el 25% de la paga extra del 2012 als funcionaris.

Per si no hi havia prou nerviosisme entre les files populars, ahir el secretari d’acció política i ciutadania del PSOE, Patxi López, va obrir la porta a la possibilitat que els socialistes lideressin el pròxim govern espanyol encara que no fossin la llista més votada. López, que ja va ser lehendakari basc pactant amb el PP per superar el PNB, abonava així les especulacions sobre un pacte dels socialistes amb Pablo Iglesias per arribar a la Moncloa. Per si de cas, Sáenz de Santamaría i Cospedal ficaven en el mateix sac sobiranistes i “l’esquerra radical” per avisar amb aires de tragèdia grega que, com havia demostrat Syriza, els que prometen “allò que saben que no poden complir” acaben topant amb la realitat i fent trontollar la recuperació.

stats