FINANCES PÚBLIQUES
Política 18/12/2014

Rajoy fixa a corre-cuita un nou pedaç al finançament autonòmic

Eliminarà els interessos pel deute de les comunitats amb l’Estat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridEl cop de porta de Mariano Rajoy a impulsar un nou model de finançament autonòmic aquesta legislatura està obligant el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a moure peça a contrarellotge per aconseguir que les comunitats puguin complir els objectius de dèficit per al 2015. Des de fa més d’una setmana, l’executiu debat intensament diferents mesures: o bé una quitança d’una part del deute autonòmic amb l’Estat, plantejada per Hisenda, o bé el refinançament dels crèdits de les comunitats amb els bancs espanyols perquè paguin menys interessos, proposada dilluns pel ministre d’Economia, Luis de Guindos. Finalment, dimarts al vespre es va imposar una tercera via, en una reunió mantinguda per Rajoy, Montoro, De Guindos i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de reduir al 0% els interessos que les comunitats autònomes han de pagar pels diners que reben a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA) i el pla de proveïdors, segons van confirmar fonts d’Hisenda. Un pedaç més que, tal com va anunciar ahir Montoro als passadissos del Congrés, es proposarà la setmana que ve a les comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que encara s’ha de convocar i que està previst que s’aprovi a través d’un reial decret en l’últim consell de ministres de l’any, el dia de Sant Esteve.

Hisenda no precisa quin serà l’estalvi per a les comunitats amb la rebaixa d’interessos, però recorda que les mesures aprovades en l’últim CPFF del 31 de juliol (rebaixes de tipus a l’1% i ampliació d’un any del termini de carència) van dotar les autonomies adherides al FLA de més de 4.000 milions d’euros de liquiditat extra. El nou pedaç, però, també s’obre a les comunitats no adherides al fons de “rescat” de les autonomies a les portes d’un any electoral amb municipals, autonòmiques i generals a la vista.

Amb aquest mesura, Rajoy tanca el debat sobre una possible quitança del deute, després de descartar-la per complet dimarts en una conversa informal amb periodistes durant la tradicional copa de Nadal a la Moncloa, perquè “té molt mala venda” a Europa. Però el fet que, reunió rere reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Hisenda hagi de proposar mesures d’alleujament per a les autonomies posa de manifest els problemes en el repartiment dels objectius de dèficit.

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), l’organisme de nova creació que vetlla perquè es compleixi l’estabilitat pressupostària, ja va posar en qüestió la setmana passada aquest repartiment i instava Montoro a “reflexionar” sobre la manera com l’Estat distribueix els percentatges. Es tracta d’una reivindicació central de la Generalitat, que denuncia que l’administració general de l’Estat es queda la part més gran del pastís financer mentre obliga a fer retallades les institucions que assumeixen el pes de la despesa social.

Catalunya és la comunitat que ha rebut més diners a través del FLA: 32.000 milions d’euros. L’Airef ja ha advertit el Govern que les mesures previstes en els pressupostos per al 2015 presenten “riscos de desviació”. L’objectiu de dèficit fixat per Montoro és del 0,7% del PIB.

El Govern desconfia de la nova mesura per si no aporta beneficis

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, recela per ara de la proposta del ministeri d’Hisenda perquè, de moment, ningú els ha consultat res. “No es considera que temes com aquests es parlin amb els interessats -va lamentar ahir des del Parlament-. Quan sapiguem alguna cosa concreta ja els direm quines noves mesures són fum i quines, substancials”. En tot cas, va alertar que “quan no hi ha model de finançament, l’únic que compta és la suma final de totes les fonts”, atès que “pot ser que passi que t’arreglin per una banda i et desarreglin per una altra, cosa que ja ha passat altres cops”.

stats