17/12/2014

Rajoy creu que Mas vol arribar al 2016

2 min

MadridMariano Rajoy assegura que després del 9 de novembre no ha parlat més amb Artur Mas. Per tant, no té informació de primera mà de les intencions del president de la Generalitat. Ara bé, té la percepció que CiU intentarà esgotar la legislatura i que l’estira-i-arronsa amb ERC al voltant dels pressupostos del 2015 persegueix guanyar temps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conversa informal amb periodistes, durant l’aperitiu de Nadal que organitza la Moncloa, el cap de l’executiu espanyol es va mostrar convençut que la negociació entre les dues formacions sobiranistes té menys dosis d’improvisació del que sembla i molt més d’estratègia. “Saben el que es fan”, va afirmar Rajoy, amb un punt d’enigma, en referència als suposats objectius del Govern. Va deixar entreveure que els contactes entre convergents i republicans -que permetran que avui els comptes superin el tràmit de les esmenes a la totalitat- estan encaminats a dilatar la celebració dels comicis. Aquesta versió, però, xoca amb la insistència del partit d’Oriol Junqueras a reclamar una pròrroga pressupostària i la dissolució imminent del Parlament per donar la paraula a la ciutadania.

Passi el que passi, és evident que la celebració del procés participatiu del 9-N va marcar un punt i a part entre els dos governs. La prova és que Madrid va optar per situar la resposta en mans dels tribunals en forma de querella. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar ahir que manté la interlocució amb la número 2 de l’executiu català, Joana Ortega, però admet que la relació política també s’ha deteriorat.

Sobre les 23 mesures concretes que Mas va fer arribar a Rajoy a la reunió que van mantenir aquest estiu a Madrid, el govern central reitera que les ha estudiades, però diu que, en el fons, no és la sortida que ara interessa a la Generalitat. De fet, a la recepció del dia de la Constitució, el president espanyol va admetre que l’objectiu dels nacionalistes catalans és la independència.

Descarta una quitança del deute

A punt d’encetar un any de frenètica activitat electoral, el posicionament de la Moncloa no canvia. L’argumentari de precampanya del PP comença a prémer l’accelerador en un doble eix: presentar el govern de centredreta com l’únic capaç de consolidar la recuperació econòmica (fer front a Podem), i fer de dic de contenció al sobiranisme.

Amb aquestes credencials, Rajoy tornarà a Catalunya al mes de gener. Ho farà, però, sense variar el rumb marcat. Ahir va deixar clar que no es planteja mesures extraordinàries per donar oxigen a les finances catalanes, com una quitança del deute contret amb l’Estat a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Argumenta que una iniciativa com aquesta seria difícil de justificar de cara a Europa i als mercats. Rajoy es va mostrar preocupat per la situació que travessa Grècia i la necessitat de no afegir elements d’incertesa al sud d’Europa. Descartant aquesta opció, Rajoy avalava el responsable d’Economia, Luis de Guindos, que dilluns ja va tancar la porta a una possibilitat que el ministeri d’Hisenda no veia amb mals ulls. Cristóbal Montoro, en una conversa amb periodistes, es va mostrar satisfet que, com a mínim, s’hagi obert el debat, però va assegurar que ell s’ha limitat a defensar la mutualització del deute. Res més.

stats