Política 05/08/2015

Rajoy fa una crida a la mobilització del no

Assumeix que no pot frenar les eleccions i avisa que “ningú trencarà Espanya”

Sara González
3 min
Rajoy va carregar contra el 27-S des de la Palma del Condado, Huelva, l’endemà que Mas signés el decret de convocatòria.

BarcelonaSignat, publicat i llegit ja el decret de convocatòria de les eleccions del 27-S, ni rastre del debat sobre si s’ha d’impugnar o no la crida a les urnes. El president espanyol, Mariano Rajoy, s’ha resignat a acceptar que a Catalunya hi haurà unes eleccions i que jurídicament no té res a fer per aturar-les. Això sí, des d’un bon principi ja avança que per a ell en cap cas són plebiscitàries i que, per tant, no entrarà a negociar davant una hipotètica victòria dels partidaris de la independència. No deixa de ser una paradoxa, però, que el president espanyol també fes una crida a la mobilització dels defensors del no, un gest que avala el caràcter plebiscitari i evidencia que des de la Moncloa han assumit que una victòria del sí el 27-S no seria innòcua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Són unes eleccions importants i s’ha de dir a tothom que cal anar a votar per iniciar un procés que posi fi a la divisió i la confrontació entre ciutadans a Catalunya”, va assegurar Rajoy conscient que el votant sobiranista estarà especialment mobilitzat i que caldrà un dic de contenció per contrarestar-lo. I és que el govern espanyol està en una tessitura difícil: per restar pes a un eventual triomf de les candidatures sobiranistes reitera que el 27-S no és un plebiscit sobre el futur de Catalunya i que res canviaria si guanyessin els independentistes, però a la vegada demana als que no volen separar-se d’Espanya que vagin a votar per frenar el procés.

El discurs més dur

“Ningú trencarà Espanya”, va afirmar Rajoy tot avançant la que serà una de les frases més repetides a la campanya dels populars, en la qual la setmana passada ja va avançar que s’implicaria a fons. També va recuperar altres grans hits de l’argumentari que pregonaran els seus dirigents durant els menys de dos mesos que queden per al 27-S, com ara que no permetran que ningú converteixi els ciutadans de Catalunya “en estrangers al seu propi país” i se’ls “robi la triple condició de catalans, espanyols i europeus”. En aquest escenari tan polaritzat, el PP entonarà un discurs dur sent conscient que aquests comicis seran una avantsala d’unes eleccions generals que es preveuen difícils.

La gestió de la crisi i el repunt de l’economia serà una altra de les reivindicacions que Rajoy posarà sobre la taula per fer-se valer. Si bé els independentistes defensen que amb un estat propi s’obrirà la possibilitat de millorar les polítiques socials, Rajoy es va erigir com el garant de la recuperació econòmica i es va comprometre a frenar els que volen “empobrir” i sumir en la “inestabilitat política” els catalans. Per convèncer els partidaris del no, va al·legar que prou “sacrifici” ha costat sortir de la crisi perquè ara l’“actuació irresponsable” del Govern reverteixi la recuperació.

En aquest sentit, va reivindicar l’acció de l’executiu espanyol per “evitar la fallida” dels pressupostos de la Generalitat i per sortir de la crisi mentre Artur Mas ha invertit la legislatura a impulsar un procés independentista en el qual, fins i tot, va subratllar, es va produir un “referèndum il·legal”.

El “fracàs” de Mas

En la voràgine política que es preveu, el PSOE busca un discurs antiindependentista que s’allunyi del que fa el PP. Ahir també va carregar contra un avançament electoral que interpreta com un “fracàs” de Mas però també del govern espanyol per no haver sigut capaços de seure a negociar i donar una solució política al conflicte. El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va lamentar la “doble mentida” del president de la Generalitat per generar unes expectatives que, al seu parer, no s’arribaran a materialitzar ni ara ni després del 27-S.

stats